Проектът този път изглежда по-близо до осъществяване Създаването на нов

...
Проектът този път изглежда по-близо до осъществяване Създаването на нов
Коментари Харесай

Унгарци рестартират идеята за Балканска футболна лига, УЕФА казала „да“

Проектът този път наподобява по-близо до реализиране
Създаването на нов шампионат - Балканска футболна лига, още веднъж излезе на дневен ред. След като преди 10 години УЕФА стопира проектите на грандовете от Източна Европа, в този момент главната спънка наподобява отстранена.

Европейската футболна централа поддържа плана, а новината разкри президентът на унгарския Ференцварош.

Габор Кубатов даде сензационно изявление за Infostart, в което той бе безапелационен, че има зелена светлина от УЕФА, а всичко останало е въпрос на сделка сред самите клубове.

Освен президент на унгарския гранд, Кубатов е и вицепредседател на ръководещата в страната партия Фидес. По думите му, новият шампионат ще сплотява всички грандове на Източна, само че и на част от Централна Европа.

" Мислим и приказваме за този вид от години насам. Ние в Унгария сме дребен пазар, откакто имаме население от 10 милиона души. Водещите отбори в Европа имат бюджети от милиарди евро. Във Ференцварош разполагаме с към 50 милиона евро годишно, само че имайте поради, че това е нашият безспорен предел.

Телевизионните права в тази част на Европа също са локализирани единствено към локалния пазар. Всяка страна на Балканите има тези проблеми - Чехия, Словакия, България и Румъния включително. Пазарът ни просто е по-малък. Нуждаем се от по-големи решения, а това може да стане само със основаването на местна Суперлига ", сподели Кубатов пред медията.

Идеята е новата лига да вдигне фрапантно приходите за клубовете, като ще бъде финансирана от спонсори. Сред тимовете, които ще бъдат най-заинтересовани от сходна конкуренция, Кубатов уточни и родния първенец Лудогорец, който в последните години не съумява да се завърне измежду европейския хайлайф.

" Отборите ще продължат да играят в локалните си шампионати, само че ще се състезават за този трофей. Ако играят тимове като Цървена звезда, Динамо Загреб, Лудогорец, Стяуа, Слован Братислава и сходни, то тогава зрелището ще бъде обезпечено. Евентуално ще успеем да разпространяваме играта още повече в тази част на света и ще се получат в действителност страхотни мачове. Унгарската футболна асоциация е в непрекъснат контакт с УЕФА по тематиката и имаме нейната поддръжка, което е положителната вест.

Много е значим разговорът с останалите футболни асоциации на Балканите и дали те схващат значимостта за реализацията на цялото това нещо. Ние ще подемем самодейността през идващите месеци и ще обособим работна група, която може да помогне за реализирането на цялата тази концепция. Изненадах се, че УЕФА отхвърли тази концепция преди повече от 10 години, само че самият факт, че тя продължава да " тлее ", ясно демонстрира, че тя има потребност от своето основаване ", добави унгарецът.

Разбира се, договаряния сред футболните федерации и локалните грандове занапред предстоят. Но в случай че концепцията в действителност се осъществя, това несъмнено ще е чудесна вест за българския футбол.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР