Проектът Пътят към какъвто и да е успех минава през

...
Проектът Пътят към какъвто и да е успех минава през
Коментари Харесай

ПГ „Алеко Константинов“ - Мездра с първа награда на Национален ученически конкурс /снимки/

Проектът „ Пътят към какъвто и да е триумф минава през мен “, осъществен от възпитаници от Професионална гимназия „ Алеко Константинов “ - Мездра с началник Надежда Нинова, старши преподавател по география и стопанска система, е класиран преди всичко във възрастовата група VIII-XII клас в XIV издание на Националния училищен конкурс „ Посланици на здравето ”. Номинацията е на Министерство на околната среда и водите
/МОСВ/, което е сътрудник в състезанието. 
На второ място в същата възрастова група Министерство на околната среда и водите класира плана „ Здравословното хранене - сигурна рецепта за по-добър живот “ на СУ „ Хаджи Мина Пашов “ - Сливен, а на трето място - плана „ Справяме се дружно “ на ПГ по механоелектротехника и електроника - Бургас. 
Общият брой планове от цялата страна, които са финализирани сполучливо в трите възрастови групи, са 27 - 6 във възрастовата група I-IV клас, 12 във възрастовата група V-VII клас и 9 във възрастовата група VIII-XII клас. 
Националният училищен конкурс „ Посланици на здравето “ цели да разпространява здравословния метод на живот измежду младежите, поставяйки акцент върху предварителната защита на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа интензивност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. Той се провежда в границите на Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания 2021-2025 година по самодейност на Министерство на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите, Офиса на Световната здравна организация в България и Българския юношески Червен кръст
/БМЧК/. 
Конкурсът обгръща три възрастови групи за присъединяване в две тематични области: „ Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол “ и „ Здравословно хранене и физическа интензивност “. В плановете са осъществени интерактивни действия за ограничение на рисковите за здравето фактори - създаване на електронни приложения, интернет уеб сайтове и електронни книги за здравословно хранене, спортни прояви - надпревари и турнири; туристически и еко походи; ролеви игри; диспути и дискусии; съдействие и работа в екип сред поколенията, за опазване на българските традиции; разчистване на нечисти региони в разнообразни обитаеми места в страната и др. 
Министерствата сътрудници на самодейността класират по три призови места във всяка възрастова група. Министерство на здравеопазването, Офисът на СЗО в България и БМЧК връчват и по една предметна премия в категорията „ Специални достижения в региона на опазването на публичното здраве “. 
Класираните участници ще получат грамоти и предметни награди, които ще бъдат изпратени до шефовете на съответните учебни заведения. 
Това е следващото отличие на ПГ „ Алеко Константинов “ в Националния училищен конкурс „ Посланици на здравето ”. През 2017-а, 2019-а и 2021 година мездренското учебно заведение беше класирано на трето място в най-горната възрастова група, надлежно с плановете: „ Модерните убийци на младежа - алкохола и цигарите “ на възпитаници с началник Валя Цветанова /2017 г./, „ Магията на здравето - спорт и здравословно хранене “ на възпитаници с началник Сашка Иванова /2019 г./ и „ Чист въздух, придвижване и здравословна храна - ключ към здравето на всеки “ на възпитаници с началник Надежда Нинова /2021 г./. 
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР