Проектът на ЕСО за разширяване на електропреносната мрежа – GREENABLER

...
Проектът на ЕСО за разширяване на електропреносната мрежа – GREENABLER
Коментари Харесай

Проектът на ЕСО - GREENABLER ще бъде финансиран със средства от Модернизационния фонд

Проектът на ЕСО за разширение на електропреносната мрежа – GREENABLER ще бъде финансиран със средства от Модернизационния фонд реши Министерският съвет на съвещанието си на 14 февруари. Проектът е разграничен на две съществени групи действия. Първата е за реорганизация на 720 км. съществуващи електропроводи за трансформацията им от равнище на напрежение 220 kV към 400 kV и синхронизирана реорганизация на прилежащите подстанции. Втората група е за реорганизация на електропровод „ Хемус - Стара планина “ и трансформацията му от равнище на напрежение 220 kV на 400 kV, реконструкции на 888 км. електропроводи 110 kV и удвояване на 92 км. електропроводи 110 kV за увеличение на преносния потенциал на мрежата. Проектът е на обща стойност от 857 млн. евро. Още по тематиката ВЕИ 21 яну 2024 ВЕИ 18 яну 2024 Средствата от Модернизационния фонд за дейностите от първата група са в размер на 568 млн. евро. Инвестициите са препоръчани за поетапно финансиране от Модернизационния фонд през идващите 7 години. През 2024 година ще бъде финансиран единствено първият стадий, който е с бюджет от 65 млн. евро. 

Инвестициите във втората група действия са в размер на 203 млн. евро и са препоръчана за финансиране по глава RePowerEU от Националния проект за възобновяване и резистентност. Останалата част от средствата, нужни за реализацията на плана, ще бъдат обезпечени от Електроенергийния систематичен оператор.

Изпълнението на плана GREENABLER цели реорганизация на електропреносната мрежа и увеличение на нейните преносни качества, с цел да бъдат обезпечени нужните механически благоприятни условия за консолидиране на заложените в Националния проект за възобновяване и резистентност нови ВЕИ планове от общо 4,5 GW.  
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР