Проектът беше подкрепен и от Комисията по бюджет и финанси,

...
Проектът беше подкрепен и от Комисията по бюджет и финанси,
Коментари Харесай

Приеха бюджета на ДОО: Пенсии с ръст 11%, замразено майчинство, НОИ поема болничния от третия ден

Проектът беше подсилен и от Комисията по бюджет и финанси, и от Комисията по труда и обществената политика, а в пленарната зала получи гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, като Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ гласоподаваха срещу и въздържали се.

Проектът планува от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година, да се осъвременят с 11 на 100. От същата дата минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст при цялостен застрахователен стаж ще се увеличи от 523,04 лева на 580,57 лева Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се резервира на 3400 лева Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили на 307,07лв.

През 2024 година за погашение на всички типове пенсии и добавките към тях са планувани 21,6 милиарда лева Предвидените разноски са с 2,440 милиарда лева или с 12,7 на 100 повече по отношение на 2023 година Общият размер на плануваните разноски за пенсии, краткосрочни компенсации и службите по обществено обезпечаване за 2024 година е 24,336 милиарда лева

От 1 януари 2024 година минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите се усилва от 780 лева на 933 лева Повишава се и оптималният застрахователен приход за всички обезпечени лица от 3400 лева на 3750 лева

Запазват се размерите на всички осигурителни вноски и съотношенията при изплащането им сред осигурителите и обезпечените лица, както и минималният дневен размер на компенсацията за безработица. Увеличава се оптималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 85,71 лева на 107,14 лева

Размерът на компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст и за развъждане на дете до 8-годишна възраст на бащата (осиновителя) също остава без смяна и през 2024 година ще бъде 780 лева

В законопроекта е планувано от 1 юли 2024 година да се усили така наречен вдовишка добавка от досегашните 26,5 на 100 на 30 на 100 от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал умрелият брачен партньор или брачна половинка.

Предлагат се промени, според които първите два работни дни от краткотрайната нетрудоспособност ще бъдат заплащани от осигурителя, а от третия ден на настъпване на неработоспособността - от държавното публично обезпечаване. По този метод понижават разноските за бизнеса, свързани с изплащането на паричните компенсации за краткотрайна нетрудоспособност.

По време на дебатите във фокуса на рецензиите на опозицията попадна най-много замразеното майчинство за развъждане на дете до втората година, както и огромният проблем на страната - демографията.

Управляващите пък акцентираха на растежа на пенсиите, като се похвалиха, че никой преди тях не е реализирал подобен, какъвто те през последните две години.

" Увеличението на пенсиите изпреварва инфлацията и междинният растеж ще доближи 900 лева, а в този момент е 450 лева, сподели Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ. Той уточни, че инфлацията е сериозен проблем, само че България е била измежду страните, които най-добре са се справили. Според съпартиеца му Искрен Митев стопанската система ни се е справила даже по-добре от прогнозите на финансовия министър Асен Василев.

Митев захапа Българска социалистическа партия, които имали претенцията, че те са вдигнали пенсиите, а ПП-ДБ си приписвали техните заслуги. Последния път, когато са управлявали, при кабинета Орешарски, са вдигнали пенсията с 1 лев, а с кабинета " Петков " тя се подвигна с 238 лева, съобщи депутатът от ПП-ДБ. " Окакто съществува Политическа партия, пенсиите не са се вдигали толкоз, колкото през последните две години ", заключи Искрен Митев.

Социалистът Георги Гьоков го репликира, че се връща във времето на кабинета " Орешарски ", когато Българска социалистическа партия са върнали така нареченото " швейцарско предписание ", анулирано от министъра на ГЕРБ Симеон Дянков, а пенсиите са били вдигнати с 2-3%. Той уточни измежду рецензиите към бюджета на ДОО несъгласието на Българска социалистическа партия със замразяването на майчинството за втората година и с нововъведението не работодателите, а Национален осигурителен институт да изплащат болничните от третия ден нататък. Досега работодателите поемаха изплащането им първите три дни, в това число.

" Натоварваме публичния фонд още един ден да заплаща без да може да реализира контрола, който може да приложи работодателят ", означи Гьоков. Той съобщи, че Българска социалистическа партия ще внесе своите оферти сред първо и второ четене.

От " Възраждане " акцентираха, че казусът с частните пенсионни сдружения остава, както и " феноменът, че двете пенсии ще са по-малко от една ", посочи Димо Дренчев. Той изведе и демографията, като уточни, че това е най-големият проблем пред страната. Той също разкритикува замразеното майчинство и съобщи, че всички ограничения, които бъдат въведени за решение на демографския проблем, това ще бъдат " най-добре изхарчените ни пари ".

От ГЕРБ дадоха кардинална поддръжка на бюджета на ДОО, само че показаха, че са срещу обвързването на компенсацията за майчинство от 780 лева сега с минималната работна заплата, както упорстват от Българска социалистическа партия. Според Илиана Жекова такова обвързване опонира на осигурителните правила. Затова от ГЕРБ считат, че стимулирането на младите фамилии и раждаемостта би трябвало да е политика, прилагана през общественото подкрепяне, а не през публичното обезпечаване. ГЕРБ оферират още да се подложи на разискване концепцията компенсацията за втората година от майчинството да бъде обвързано с осигурителния принос на майката преди този момент, както е при помощта за безработица.

Министърът на обществената политика Иванка Шалапатова пък подсети, че само с по-добър бюджет на ДОО и с политики за компенсации не може да се оправим нито с демографската рецесия , нито с бедността, нито с проблемите на пазара на труда. По думите й сега тече договаряне с другите министерства по цялостна демографска политика с ограничения в образованието, здравната система, пазара на труда и всички сфери с отношение към казуса. " Би било доста елементарно, в случай че можехме да се оправим с демографската рецесия единствено през обезпечаването ", разяснява министърката. Шалапатова заяви, че до няколко седмици стартира разбор на пенсионната система с присъединяване на всички заинтригувани страни, с цел да се промени в позитивна посока.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР