Проектът бе анонсиран от районния кмет на Средец Трайчо Трайков,

...
Проектът бе анонсиран от районния кмет на Средец Трайчо Трайков,
Коментари Харесай

Столичната ул. "Съборна" става търговска и почти затворена за коли

Проектът бе обявен от районния кмет на " Средец " Трайчо Трайков, зам.-кмета по превоза Кристиан Кръстев, основния проектант Здравко Здравков и общинския консултант Борис Бонев (отдясно-наляво)

© Спаси София Столичната улица " Съборна ", която свързва основни пространства в града - площад " Света Неделя ", " Леге " и " Градската градина ", ще стане пешеходна. Това оповестиха в петък основният проектант на София Здравко Здравков, кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков, зам.-кметът по превоза Кристиан Кръстев и самостоятелният общински консултант Борис Бонев. Решението е основано на плана за възобновяване на пространството към " Св. Неделя ", направен студио " Фуксас ", и защото той по този начин или другояче планува сериозен ремонт на улицата след години, в този момент ще бъдат направени само " намеси от тактическия урбанизъм ".

Зелено и с пейки

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Промените общо взето са следните: напълно унищожаване на паркоместата в сектора сред " Княз Александър I " и " Света Неделя ", слагане на кашпи с нови 28 дървета, нови 38 пейки и пребоядисване на стълбовете. Асфалтът също ще бъде оцветен в цвят, подобен до този на плочките на тротоара. " Подобряването на градската среда ще трансформира София и може да трансформира тази улица в комерсиална. Ще върнем града на хората, като обособим нови места за отдих ", твърди основният проектант на София Здравко Здравков.

Входът към Градската градина, където в този момент има доста паркирали коли и огради, които би трябвало да се заобикалят, с цел да се мине, ще бъде разчистен. Там ще се построи първата в София необятна пешеходна пътека (виж снимките). Проектът е направен инхаус от общинското сдружение " София план ", а архитектурното студио place.make е изработило визуализациите. Ключовият въпросът обаче е дали показаното " на картинка " ще се реализира качествено.

Проектът за пешеходна " Съборна "

Фотограф: place.make

Стартът на плана се обрисува да е напълно скоро - чака се единствено да изтече срокът за оферти от жители и общинският съвет да одобри измененията в организацията на придвижването, за което към този момент има подготвен отчет. " Надявам се още преди летния сезон да сме почнали с осъществяването ", съобщи основният проектант Здравков.

И въпреки всичко с коли

В някаква степен обаче ще бъде непокътнато автомобилното придвижване в сектора на " Съборна " от ул. " Леге " до " Цар Калоян ". Там остават и паркоместата от едната страна на платното. " Ще могат да минават единствено коли, които ще обслужват патриаршията, като придвижването ще е еднопосочно, а тротоарът ще е уширен ", твърди основният проектант на София. Той разчита, че откакто хората припознаят пространството като пешеходно, " ще успеем да премахнем и колите от пространството при " Света Неделя ".

В момента на ъгъла с Градската градина има доста коли и ограда

Фотограф: place.make
След плана мястото ще наподобява по този начин

Фотограф: place.make

За водачите обаче също трябвало да се намерения, разясняват от общината. " Този план беше подготвен преди месеци и не си отдавам особени заслуги за него. Мога да кажа, че аз сложих финалните линии и работих по пътната пропускливост. Изключително доста настоявах по улицата въпреки всичко да може да се минава с коли и да има паркиране, с цел да се обслужва бизнеса в региона - въпреки всичко тук е Българска народна банка, има и огромен хотел ", разяснява зам.-кметът по превоза Кристиан Кръстев.

Според кмета на регион " Средец " Трайчо Трайков пък хубавата вест в тази ситуация е, че е множеството паркоместа в действителност са за служебни цели, а с премахването им се ощетяват не толкоз жителите, а институциите.

София - град за хората

Превръщането на " Съборна " в пешеходна улица в действителност беше препоръчано още в отчета на датския проектант Ян Геел за София през 2017 година Независимият общински консултант Борис Бонев твърди, че " Спаси София " от този момент интензивно работи за това и се радва, че планът най-сетне е реалност.

Преди

Фотограф: place.make
След

Фотограф: place.make
" Ние не затваряме " Съборна ", а я отваряме за културен живот и за опцията умерено безвредно пешеходците да преглеждат историческите забележителности ", съобщи той. И акцентира, че сега поради ковид доста градове по света подхващат точно сходни ограничения за обособяването на повече обществени пространства, като задачата е да се съблюдава целесъобразната отдалеченост от метър и половина. " Не приказваме единствено за по-нормален, резистентен и зелен град, само че и работим за обезпечаване на пространство в подтекста на рецесията ", обясняснява Бонев.

Другата мярка, която доста градове по света ползват, е построяването на стотици километри велоалеи. Целта им е да насърчат хората да се придвижват с колело, освен с цел да съблюдават отдалеченост, само че и с цел да не се връщат към персоналните си коли. Какво направиха те и до каква степен е София може да видите тук.

Преди

Фотограф: place.make
След

Фотограф: place.make

Да се готви и " Шишман "

Проектът за пешеходна улица " Съборна " разсъни полемиката и за бъдещето на столичната ул. " Шишман ", за която също имаше сходни проекти. Нейният ремонт се отсрочи за следващата година, само че кметът Трайчо Трайков изясни, че това не е спряло диалозите с жители мястото да се върне " на хората ". Живеещите там са споделили, че са съгласни тя да стане напълно пешеходна и има единодушие в началото това да е във вечерните часове от петък до неделя, като се мисли и за разновидности за някои часове от работните дни - вечер или нощем.

Независимият общински консултант Борис Бонев също съобщи, че поддържа апела за пешеходен " Шишман ". И изясни, че от " Спаси София " са създали разбор през февруари, от който се вижда, че минаващите през улицата в доста по-голямата си част са пешеходци, само че все пак " за тях е по-малката част от улицата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР