Проекта за изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в

...
Проекта за изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в
Коментари Харесай

Радев представи в Париж проект за Институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа

Проекта за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа показа през днешния ден президентът Румен Радев на Парижкия конгрес за мир. Той взе участие във френската столица в церемонията за отбелязване на стогодишнината от края на Първата международна война
Държавният глава очерта известната към този момент в България самодейност за Института, който по думите му ще работи да има по-равномерно систематизиране на научния капацитет в Европа, да дава благоприятни условия на младежите от Югоизточна Европа за включване в екипи за научни проучвания на Балканите, оповестява Българска телеграфна агенция. Затова и този институт е значим като образец за научна съгласуваност, за научна кохезия, в който на тези младежи да се дава вероятност да работят с учени от целия свят, изясни президентът Радев пред медиите. По думите му, също по този начин той ще понижи доста и " приключването на мозъци " от нашите страни. За Радев е значим самият факт, че обединяването на към този момент 10 балкански страни към плана демонстрира, че районът излиза от отрицателното завещание от предишното. Философията, че можем да реализираме избрани цели единствено със съдействие, към този момент става част от районната политическа просвета, уточни президентът.

По думите му България има забележителен принос за развиването на концепцията, освен като мотор и страна, прилагаща европейските политики във връзка с Западните Балкани, само че особено за този теоретичен план нашите учени работят от много години и са водеща мощ. Радев означи, че през януари т.г. в България се състоя първата среща на направляващия комитет за основаването на Института от всички участващи в концепцията балкански страни, който президентът е приел в президентската институция. Там е била разисквана и концепцията да има меморандум за съгласие, който да бъде подписан от министър председателите на тези страни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР