Проект за постановление на Министерския съвет предвижда закриване на Националния

...
Проект за постановление на Министерския съвет предвижда закриване на Националния
Коментари Харесай

Закриват Националния център по наркомании

Проект за разпореждане на Министерския съвет планува закриване на Националния център по наркомании . Като главен претекст за закриването на центъра в отчета на министъра на опазването на здравето се сочи, нуждата от прекачване на 5 щатни бройки в НЕЛК и още няколко в психиатрията в Церова Кория.

Това оповестяват от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.

Националният център по наркоманиите е основан със Закона за надзор на наркотичните субстанции и прекурсорите. Според закона центърът реализира координацията и методическото управление на дейностите, свързани с предварителната защита на използването на наркотични субстанции, лекуване и психосоциална рехабилитация на лица, злоупотребяващи или подвластни от наркотични субстанции и понижаване на вредите от използването на наркотични субстанции.

Центърът дава позволява реализирането на стратегии за предварителна защита на използването на наркотични субстанции, стратегии за понижаване на вредите от използването на наркотични субстанции, стратегии за понижаване на вредите от използването на наркотични субстанции, стратегии за психосоциална рехабилитация, стратегия за лекуване на лица, подвластни от наркотични субстанции. Той реализира и профилираният надзор над лечебната активност.

В активността си по понижаване на търсенето на наркотични субстанции Националният център по наркомании си сътрудничи с интернационалните организации, работещи в тази област.

В Националния център по наркомании е основан Национален фокусен център като част от Европейската осведомителна мрежа за опиати и наркомании, подпомагаща Европейския център за мониторинг на опиати и наркомании.

Националният фокусен център поддържа обществена осведомителна система за опиати и наркомании, както и осведомителна система за ранно предизвестие за нови наркотични субстанции като част от Европейската система за ранно предизвестие. Националният център по наркомании поддържа служебна база данни на лицата , включени в стратегии за лекуване с агонисти и агонисти-антагонисти.

На фона на описаните функционалности и отговорности, главният мотив за закриването му - прекачване на по 5 щатни бройки в НЕЛК и Церова Кория, звучи меко казано смущаващо.

Отделен въпрос е, че Националният център е основан със Закона за надзор на наркотичните субстанции и прекурсорите и може да бъде закрит единствено с смяна в закона. Закриването му с Постановление на Министерския съвет е пар екслеанс нарушаване на закона.

От своя страна законът е признат въз основата на Националната тактика за битка с опиатите, в която битка водеща роля има тъкмо Националния център по наркомании.

Разбира се всяка административна конструкция може да бъде премествана, закривана или преструктурирана. Доброто ръководство обаче е, първо да приемеш дълготрайна тактика, по-късно да промениш закона и на края да преструктурираш администрацията.

Тези правила на положителното ръководство са още по-важни, когато става дума за надзор върху наркотичните субстанции, тъй като последствията могат да са тежки за цялото общество. Нарушаването им може да значи неумение за положително ръководство. Може обаче и да значи, че има скрити цели, за чиято реализация този народен център пречи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР