Продуктивната фейсбук страница на Васил Божков вече действа като сериал;

...
Продуктивната фейсбук страница на Васил Божков вече действа като сериал;
Коментари Харесай

Божков-Борисов е техно за затъпяваща публика

Продуктивната фейсбук страница на Васил Божков към този момент работи като сериал; и както при сериалите, празни дни не се допускат; поредицата на брифингите свърши, ето ви поредност за власт-политика-корупция. Рейтингът, чака се, ще е висок; пък есента ще се върнем към ковид, тъй като така и така ни чака втора вълна.  
В конфликта сред Божков и Борисов значително наивници не престават да назовават едното " бизнес ", другото " власт ". Някаква пробита драматургия, в която Бизнесът, бидейки пропъден в Дубай, отвръща на Властта тук, стартират дуел и затъпялата аудитория - а тя в действителност е затъпяла, щом го прави - вика - давай Василе, мачкай, а от другата естрада другата затъпяла аудитория - евалата Бойко, удри го тоя, вземай от богатите и давай на бедните. 
Ще се наложи обаче да замъглим определенията - неприятно за агитките, само че няма по какъв начин. Нито едното е " бизнес ", нито другото " власт ". Точната формулировка е: " взаимна монетизация, в която по друг път - партиен или стопански - най-после се стига да общ капитал, в който отговорностите и облагите се разпределят по този начин: първите дават опция на вторите да  разцъфтяват и до момента в който вторите разцъфтяват, финансовите потоци се смесват, с помощта на най-стария брокер: корупцията ". 
Това, че Божков запита дали биха го подкрепили за партия, не е инцидентно. То демонстрира таман този признак: че разликата сред партия и бизнес не се схваща като изключително огромна. В единият случай трупаш капитал с крупна концепция за доста пари (например, по какъв начин по-точно мога да взема по 200 лв. годишно от към 2 милиона души), по-късно си осигуряваш преференции и комфорт от властта, със солидна сума и се надяваш да поддържаш този модел години наред - както и стана. В политическия бизнес капиталът е различен: инвестицията е в електорати, които, в случай че успееш да задържиш задоволително дълго, се монетизират по разнородни и прималиви способи - най-кратката формулировка на бизнесът-политика от дълго време изрече Доган - " Аз систематизирам порциите в страната ". Как тъкмо ще стигнеш до порцията - дали през политическия бизнес, или от икономическия - зависи от натура, харизма, гений за едното или другото, избиране на типа риск, който да поемеш и прочие. По същесто обаче това е единствено изборът на ръкав, който да води към еднакъв паричен басейн. 
В тази връзка - вие може да си спомните разнообразни вопли от хора във властта към премиера, да вземем за пример на финансовия министър, който се бе оплакал, че работи за няколко хиляди лв., до момента в който негови сътрудници станали милионери. Е, има способи - най-малко от сигналите на Божков наподобява по този начин - в които тази икономическа неправда да се поправя и да не остане трагичен човек немилионер. Но дано продължим да назоваваме едното бизнес, а другото власт. Детайлите уморяват. 
 
Автор: Райко Байчев 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР