Продукти:2/3 ч.ч. стафиди -->50 мл портокалов сок или коняк350-400 г

...
Продукти:2/3 ч.ч. стафиди -->50 мл портокалов сок или коняк350-400 г
Коментари Харесай

Пробвайте нещо ново. Как да направим кекс Гугелхупф

Продукти:

2/3 ч.ч. стафиди
-->
50 мл портокалов сок или коняк

350-400 г брашно

1/2 ч.ч. кристална захар

1 пакетче суха квас

1/2 чаена лъжичка сол

3/4 ч.ч. хладко мляко

2 огромни яйца

1 чаена лъжичка ванилов дестилат

1 супена лъжица настъргана портокалова кора

150 г масло на стайна температура

към 30-50 г белени бадеми

Приготвяне:

Стафидите се накисват в портокалов сок или коняк/уиски. За изработката на този козуначен кекс може да ползвате кухненски робот, стандартен миксер или елементарен, който има плъгини за месене на тесто.

В купата на кухненския робот комбинирайте брашното, захарта, маята и солта. Разбъркайте, след което прибавете затопленото, само че прелестно хладко мляко, ванилията, яйцата и кората от портокал. Разбъркайте всичко на междинна скорост на кухненския робот или миксера.

Следва да добавите маслото, само че парче по парче, с цел да стане тестото безпрепятствено. Накрая сложете към този момент накиснатите стафиди и месете тестото към 5-6 минути. Прехвърлете тестото в купа, покрийте със свежо фолио и оставете да втаса, до момента в който се удвои за към 90 минути.

За този козунак ще ви бъде нужна тава за печене на кекс, по опция по-висока и с дупка в средата. Намаслете я добре с масло (и по избор може да поръсите и с брашно). На дъното на тавата подредете белените бадеми.

Извадете тестото от купата и го сложете върху леко набрашнен плот. Леко го оформете на топка. С помощта на пръстите си оформете в средата ѝ огромна дупка, да се получи нещо като огромна поничка. Дупката би трябвало да е задоволително необятна, с цел да може умерено да сложите тестото във формата за печене.

Оформете тестото, покрийте тавата с забрадка или свежо фолио и оставете още веднъж да втаса за към час или до момента в който се надигне на 2/3 от височината на формата. Козунакът се пече в авансово загрята фурна на 176 градуса за към 45 минути или до момента в който стане златистокафяв.

Преди да го сложите да се пече, може да го намажете с прясно мляко, по избор. След като изстине изцяло се поръсва с пудра захар.*Ако тестото се окаже прекалено много за формата, може да опечете два или повече козуначени кекса.

Az-jenata.bg

Автор: Михаела Лазарова
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР