Продрум ДИМОВПоетичната книга на Боян Ангелов П(р)освещения, издателство Захарий Стоянов,

...
Продрум ДИМОВПоетичната книга на Боян Ангелов П(р)освещения, издателство Захарий Стоянов,
Коментари Харесай

С патоса на възрожденското родолюбие

Продрум ДИМОВ
Поетичната книга на Боян Ангелов " П(р)освещения ", издателство " Захарий Стоянов ", още веднъж ни връща към възрожденските обичаи и ги опълчва на нашето комплицирано и спорно съвремие, което толкоз се нуждае от подвига и светлия образец на достойните ни предшественици. Такива са посланията на поета - парещ позив за нравствено освестяване и възкресяване на високите български добродетели. 
Книгата се състои от три елементи: " Къща музей ", " Прилики " и " Съзиждане ". От тях най-важен и конструктивен дял се пада на " Къща музей ".
Въвеждайки ни в тази в действителност сакрална, доста българска Къща, създателят разкрива своята човешка и креативна същина. Поетът осъзнава мъчително огромните морални пакости, с които ни унищожава днешното разрушително време. И неслучайно възкресява респектиращите фигури на Гина Кунчева, Васил Левски, Добри Чинтулов, Нешо Бончев, Христо Ботев, Иван Вазов, Павел Бобеков, Захарий Стоянов, Райна Княгиня, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Гео Милев, Христо Смирненски... В тази самобитна музейна къща битуват и Лазар от Калейца, Богдан Овесянин, Никола Фурнаджиев, Иван Нивянин, Александър Геров, Пеньо Пенев... 
Всеки от жителите на " Къща музей " е показан от създателя с присъщия си духовен образ, послания и стремления, внушения, подбрани деликатно и целеустремено от поета. И при портретуването им техните мисли и черти са свързани със социално-психологическата атмосфера на днешния ден. По този метод Боян Ангелов отразява свои мирогледни оценки, кореспондиращи с отрицателния духовен образ на днешната нездрава реалност.
Втората част на изданието съдържа поредност от посвещения, адресирани към сътрудници и хора от интелектуалния свят, с които поетът е бил в близки другарски връзки. Което му е разрешило да се сроди с тях в човешки и нравствен проект: Драгомир Шопов, Димитър Стефанов, Евтим Евтимов, Христо Ганов, Андрей Андреев, Иван Динков и доста други създатели на изящната книжовност и научно-творческата ни мисъл. Във всяко от тези посвещения Боян Ангелов е вложил доста топлота от сърцето си, с цел да изрази същностното от прочувствения и честен портрет на хората, с които е вървял по стръмните пътеки на огромното литературно творчество.
И в третата част - " Съзиждане " - създателят не може да озапти поклонението, възприятието на взаимно почитание към създателите на духовното ни съвремие, с които са слагали тухла по тухла и наливали вербален бетон в литературната постройка на България. Тази съпричастност в този доблестен строеж е изразена с доста любов и признание в посвещенията му за Петър Андасаров, Матей Шопкин, Атанас Звездинов, Борис Данков и други, записвали имената си измежду най-ярките и най-ревностни създателите на нашия нравствен дом.
Стихосбирката на Боян Ангелов " П(р)освещения " е в действителност рядко родолюбиво издание, в което поетът извисява на отговарящ фундамент, за кой ли път, с възрожденски възторг нашите изконни национални полезности.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР