Продават се възрожденски къщи от културното наследство на България. Не

...
Продават се възрожденски къщи от културното наследство на България. Не
Коментари Харесай

Възрожденски къщи в Малко Търново на търг

Продават се възрожденски къщи от културното завещание на България. Не става дума за черен пазар, а за решение на Общинския съвет на Малко Търново.  Заради липса на средства локалната администрация е подготвена да се раздели с две емблематични здания, монументи на културата. Търгът е плануван за началото на декември, написа Флагман.

До 2005 година в Дяковата къща в Малко Търново, която е монумент на културата, се е помещавала част от администрацията на община Малко Търново, в това число и прокуратурата в града. От тогава досега постройката е необитаема и се разрушава, по тази причина общината се пробва да й откри нов притежател, който да й вдъхне нов живот.

Двете къщи, които община Малко Търново пуска за продажба на търг, са строени през 19-ти век. Паметници на културата, част от  чорбаджийската махала на възрожденското погранично градче.

„ Тази къща е една от къщите, които дават лице на Малко Търново като архитектура, останала от  Възрожденските години, когато Малко Търново е бил един водещ град, в територията на Странджа, в Османската империя.Тази архитектура е присъща за  Черноморското и Средиземноморското крайбрежие и това са прелестни къщи, останали оттогава. Обикновено това бяха къщите на по-заможните хора, овчари, кехаи  и така нататък ”, споделя Дико Патронов- някогашен шеф Политическа партия „ Странджа ”.

Дяковата къща е строена в края на 19 век и е от вида късновъзрожденска черноморска къща – салонна и симетрична. Къщата е на два етажа, като реставрирана през 1985 година от НИПК и е монумент на културата от локално значение.  До 2005 година в постройката се помещавала част от администрацията на община Малко Търново, а също и прокуратурата. След като двете институции били преместени в нови здания, къщата почнала постепенно и несъмнено да се разрушава. Опитите на общината да я реставрира с пари по европейски планове блъснали на камък.

„ Пробвахме няколко пъти да играем по планове с трансгранично съдействие, не се получи, тъй като в действителност са монумент на културата и са с подобен статут. Дадохме я през 2013 година на музея, с цел да може да направи Център за работа с деца, в това време заради огромната сума за ремонт това отново не се случи и толкоз години тези къщи пустеят. И сега не ги продаваме за това, тъй като ще вземем едни пари и ще платим заплати, в противен случай, продаваме ги, с цел да може в действителност, в случай че пристигна някой добър собственик да може да ги стопанисва и да резервира този възрожденски дух. От друга страна, като монументи на културата никой не може нито да ги събори, нито да им промени образа и типа. Напротив, една керемида да се смени,трябва да има координиране от Паметниците на културата ”, изясни кметът Илиян Янчев пред Нова телевизия.

Чрез търг общината търси нов притежател и на друга къща, също монумент на културата, до която достъпът към този момент е усложнен от големи плевели. Къщата на Дико Русев - Махони. Била е закупена от Община Малко Търново през 1984 година за потребностите на Детската асамблея „ Знаме на мира “. През 1990 година постройката е съборена до основи и построена отначало от НИПК. При строителството е възобновен видът на късновъзрожденската черноморска къща. До скоро там пък се помещавал Районният съд в града.

„ В тези къщи са непокътнати историята и предишното на целия район. Така че с парите, които ще вземем от тези, ще бъдат ориентирани към музея „ Александър Фол ”, с цел да може да се създадат ремонт на тези къщи, които в действителност и те се нуждаят от подобен ремонт. А по отношение на тези две къщи, аз съм уверен, че в действителност ще пристигна човек, който ще е част от  района, с цел да резервира възрожденския жанр. Ако на следващия ден тези къщи паднат, тогава ще кажат: кметът защо не ги стопанисва. Питам по какъв начин да ги стопанисваш без да има запас? ”, сподели още Янчев. Според кмета не е добър вид да се отдават чартърен.

Бившият шеф на Природен парк „ Странджа ”, чието седалище е в Малко Търново, разсъждава, че би трябвало поддръжка от страната, защото самото основаване на Парк „ Странджа ”  имало за цел с изключение на запазване на естественото благосъстояние и опазване на  културното, историческо и архитектурно завещание в региона

Търгът за двете възрожденски къщи, монументи на културата е плануван за началото на месец декември. Засега измежду местите поданици претендент купувачи няма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР