Продават го по 6-8 лева за килограмТрима възрастни турци чакат

...
Продават го по 6-8 лева за килограмТрима възрастни турци чакат
Коментари Харесай

Евтин турски паламуд след срива на лирата

Продават го по 6-8 лв. за кг

Трима възрастни турци чакат пред сергия с паламуд на Колхозния пазар във Варна. Мъжете са очевидно в командировка и дълго разискват рибите по кило на сергията. Избират дълго и търпеливо три. После молят продавача Сали да ги почисти и нареже мераклийски на кръгове за скарата.

Опашката почва да нервничи. Всички желаят паламуди по 6 лв. за кг -

такава евтиния

рядко се случва

Нито тримата посетители, нито огладнелите за есенни риби варненци знаят трите секрети: че паламудът може би е от Мраморно море. че дребният сафрид по 7 лв. за кг, който показват за турски, в действителност е испански, и че единствено дребният чернокоп и ситната барбуна са черноморски.

“В момента черноморски паламуд няма. В началото на септември излязоха части по 700-800 до 1,2 кг, само че времето се скапе. Сега чакаме пасажите вероятно да се върнат от Босфора към нас поради топлото време. Шансът е дребен, тъй като би трябвало да духа най-малко една седмица югоизточен вятър. Няма ги и паламудите от 500-600 грама, които минават около нас по това време ”, споделиха от рибарската кооперация в Ахтопол.

Това е най-сигурното място за улов на черноморски паламуд в България. В момента там се лови малко сафрид, чернокоп и зарган. Собственици на лодки настояват, че импортираният от Турция през Гърция паламуд е черноморски.

“Паламудът е черноморски. От Енеада е ”, споделя продавачка на риба на кея, на който пристават риболовни кораби. Странно за какво, само че когато времето след месец на стихии и мощни ветрове се оправи,

риболовните

кораби изчезнаха

От едната компания споделиха, че ловели в Балчик, от другата - в Поморие.

Ако паламудът е избил на километри от границата при Резово, няма метод да не се появи и в самото погранично село. Ако човек не си купи от идваща от морето лодка или незабавно откакто види по какъв начин я вадят от мрежата, обаче гаранция няма. Това е атлантическа риба с необятен диапазон на миграция, споделя ихтиологът доктор Виолин Райков от Института по океанология във Варна.

Имаме турски паламуд по 8 лв., малък български чернокоп по 6, а наедрял по 8, катко и испански сафрид по 4 лв.. Това оповестява обективно служителка на един от най-големите вносители на риба у нас от офис в Бургас.

“Паламудът сигурно не се развъжда в нашето море. Това може да е една от трите съществени аргументи за миграцията на рибите. Той идва тук, с цел да се отхранва и си отпътува поради зимуването в Мраморно море. Турски учени вършиха опити с маркирането на рибите и откриха, че единствено обособени паламуди са открити към Трабзон, имаше открити и две маркирани бройки в Созопол. От времето на Аристотел, който пръв оповестява, че паламудът влиза от Егейско в Мраморно и Черно море, няма съществени проучвания на миграцията му ”, добави доктор Райков.

Според него хипотезата на починалия публицист от Ахтопол Григор Долапчиев, че паламудът си хвърля хайвера край кавказкото крайбрежие поради многото реки и планктона им, не е потвърдена научно. Подводен рибиловец от Ахтопол обаче твърди, че е виждал дребни паламудчета, излюпени в Черно море, които няма по какъв начин да преодолеят мощното Дяволско течение от Босфора насам, в случай че са се появили в Мраморно море. Малки паламудчета бяха уловени и на Шкорпиловци през 2005 година.

Изследванията от уловите през тази есен на Института по океанология демонстрират, че

годината няма

нищо общо с

взрива на

паламуда у нас

през 2005 и 2011 година Тази година има повече чернокоп, на места излиза и лефер, изясни Виолин Райков. Рибата, наподобява, обаче се държи във вътрешността в морето, тъй като по-предната есен на Морска гара се хващаха най-малко по 20-30 чернокопа на вечер на плувка и фире от сафрид. Сега я излязат две-три риби, я не. Варненските въдичари си изясняват феномена с съществуването наоколо на сондата, която търси петрол и газ и прави трептения във водата, които шокират чернокопите.

Вкусовите качества на паламуда, като на всички черноморски риби, се усъвършенстват от по-слабата соленост на Черно море и от по-студените му води. Заради тях рибите натрупат потребните за нас мазнини. При 18 % соленост на водата у нас, в Мраморно море тя е 28-32 на 100, а в Средиземно море и океаните стига 36-42 на 100. За това егейските риби са сухи и не толкоз вкусни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР