Няма отдих за крехките екосистеми, докато горещата вълна в края на лятото връхлита Франция

...
Продължителната гореща вълна, пълзяща в голяма част от Европа, донесе
Коментари Харесай

Продължителната гореща вълна, пълзяща в голяма част от Европа, донесе парещи температури във Франция тази седмица, нанасяйки допълнителен удар на екосистемите, които вече са отслабени от сушата – като същевременно изложи на риск човешкото здраве.

Френските власти поставиха големи участъци от Южна Франция на най-високото ниво на предупреждение за горещини – „червена тревога“ – в сряда, когато температурите надхвърлиха 40°Celsius (104°F), разбивайки сезонни рекорди.

Метеоролозите говориха за метеорологичен модел на „топлинен купол“, който се установява над страната, с период на стабилно високо налягане, водещ до горещи условия и липса на вятър.

Франция като цяло е преживяла най-горещия ден, регистриран някога в периода след 15 август в понеделник, според националната метеорологична служба Météo France, която описва настоящата гореща вълна като „интензивна, дълготрайна“ и възникваща „особено късно в сезонът".

От 1947 г. във Франция са регистрирани само шест горещи вълни след 15 август, всичките през този век.

„Въпреки че горещите вълни не са изключителни, това, което е изненадващо, е, че се случват толкова късно“, каза климатологът Паскал Иу, като каза, че това вероятно е следствие от изменението на климата.

„Обикновено бихте получили тези видове температури между 15 юли и 15 август – не след това“, добави той.

Заплаха за горите, лозята и културите 

Последната гореща вълна е нова удар върху крехките екосистеми в цяла Европа, идващ след лятото, белязано от широко разпространена суша и опустошителни горски пожари в Гърция, Италия, Португалия и Испания.

Въпреки че Франция е преживяла относително малко горски пожари това лято в сравнение с миналата година, експертите отбелязват повишен риск през следващите дни, особено в южната част на страната.

„Тези високи температури идват в края на един цикъл, когато дърветата вече са отслабени от стреса на летния сезон“, каза Серж Зака, експерт по екологичното въздействие на изменението на климата.

„Обикновено това е времето, когато дърветата започват да получават малко почивка“, добави Зака. „Вместо това те изсъхват още повече, което означава, че стават още по-запалими.“

Ежедневният бюлетин за горите на Météo France постави голяма част от Югоизточна Франция изложена на висок риск от пожар в сряда. Местните власти също затвориха повечето горски паркове за обществеността като предпазна мярка.

Несезонните горещини идват в критичен момент за фермерите в райони, известни с производството на вина и плодове.

„Както при горите, това време на годината обикновено бележи края на цикъла за лозя и други овощни дървета като ябълки, круши, праскови и киви“, обясни Зака. „Това е времето, когато гроздоберът и брането Но растенията страдат, ако температурите продължават да надвишават 35°C.“

На места, където температурите достигат 42°C, като лозарската долина на Рона, посевите вече показват признаци на слабост.

„Листата, изложени на слънце, стават кафяви и плодовете изгарят“, каза Зака. „Твърде рано е да се правят заключения, но със сигурност ще има загуби на добив.“

Жегата може да засегне и слънчогледа и царевицата, предупреди той, като същевременно доведе до спад в млечността на млекодайните крави, които са особено чувствителни към високи температури.

„Най-притеснителното е, че това ще бъде още един удар по култури и екосистеми след катастрофалната 2022 г. и две трудни години преди това“, каза Зака. „С всяко ново екстремно метеорологично събитие те се появяват малко по-слаби.“

Недостиг на вода

Горещата вълна също е вероятно да влоши продължаващата суша, която накара предприятията и домакинствата да се борят с недостига на вода.

Според последните данни на Френското бюро за геоложки и минни изследвания (BRGM), 72% от подземните води са останали под нормалните сезонни нива миналия месец. Близо 90 общини на юг в момента са без питейна вода и трябва да се доставят с цистерни.

В понеделник правителството нареди на 15 промишлени обекта да намалят количеството вода, което използват за работа. Част от по-широк план за пестене на вода, разкрит по-рано тази година, мярката има за цел да намали черпенето на подземни води и реки във Франция с 10% до 2030 г.   

Междувременно местните власти в няколко френски департамента обявиха по-строги правила за използването на вода, включително ограничения върху морските спортове и забрани за поливане на градини, паркове и голф игрища.

Електрическият оператор EDF, който управлява атомните електроцентрали на Франция, също издаде предупреждения за своите централи на река Рона на фона на опасения, че водата, на която разчитат за охлаждане на реакторите, става твърде гореща.

Ядрените реактори използват огромни количества охлаждаща вода, преди да бъде изхвърлена обратно в реките при много по-високи температури, потенциално увреждайки местните екосистеми.

Ядрените централи на Франция са законово задължени да забавят производството си, когато температурата на водата премине определен праг – риск, който EDF досега изключва.

„Не можем да намалим бдителността ни“

Въздействието на горещата вълна върху човешкото здраве – както физическо, така и психическо – е друга грижа, тъй като милиони се връщат на работа и училищата се подготвят да отворят отново след лятната ваканция.

„Когато външната температура се повиши, тялото ни трябва да се адаптира, за да гарантира, че температурата му остава около 37°C“, каза Бруно Мегарбан, ръководител на интензивното отделение в болница Lariboisière в Париж. „Това включва използването на определени регулаторни механизми, като например пот.“

Въпреки това, екстремните горещини могат да доведат до повреда на такива механизми сред уязвимите хора, включително деца, възрастни хора и хора със сърдечно-съдови проблеми, което ги излага на риск от топлинни удари.

В цяла Европа най-малко 62 000 души са починали „преждевременно“ в резултат на рекордни горещини през 2022 г., включително повече от 5000 във Франция, според проучване, публикувано миналия месец в списанието Nature Medicine.

„За щастие от 2003 г. разбираме необходимостта от превантивни мерки за справяне с екстремните горещини“, каза Мегарбейн, имайки предвид тежката гореща вълна преди 20 години, която беше обвинена за десетки хиляди смъртни случаи в цяла Европа.

Такива мерки включват създаване на зони за охлаждане в градовете, адаптиране на работното време, за да се избегнат най-горещите часове, и отмяна на определени събития на открито.

„Тази закъсняла горещина е напомняне, че не можем да намалим бдителността си сега, когато летните ваканции свършиха, и че трябва да сме готови да въведем такива мерки по всяко време“, каза Мегарбейн.

Той също предупреди за възможните последици върху психичното здраве на хората, отбелязвайки, че горещите вълни водят до лишаване от сън, „с отрицателни ефекти върху паметта и концентрацията“.

Той каза, че други заболявания – включително „нарастваща тревожност, паразитни мисли и разстройства на настроението“ – всички заплашват да станат по-остри, тъй като честотата и интензивността на горещите вълни нарастват.

Тази статия е преведена от оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР