Продължават огледите на търговския център в Благоевград, където вчера заради

...
Продължават огледите на търговския център в Благоевград, където вчера заради
Коментари Харесай

Разследват причините за падането на фасадата на мола в Благоевград

Продължават огледите на комерсиалния център в Благоевград, където през вчерашния ден поради мощния вятър падна огромна част от фасадата на постройката. Към момента регионът към мола е обезопасен и не се позволява прекосяването на жители.

Вижте директното включване от Благоевград на кореспондента ни Ирина Николова

Благоевград

Областният шеф на Благоевград Бисер Михайлов съобщи, че разчистването на отломките е ангажимент на компанията концесионер. Това ще се случи след привършване на огледите, които текат и сега. Сградата е пусната в употреба през 2014 година и е отдадена на концесия за период от 25 години. Преди години тук се обитаваше градският повсеместен магазин.

Фасадата на комерсиалния обект е основана на 3D графики, разнообразни по размер и цвят, които през нощта светят. Именно те паднаха през вчерашния ден при мощния вятър.

Единият от концесионерите Георги Тозев съобщи, че не помни дали по контракт, подписан със строителите на фасадата, има дадена гаранция за това, което са направили. Тозев сподели че компанията, построила фасадата е " Комфорт партнър ", а проектант е Илиан Илиев.

Концесионерът сподели още, че ще изчакат експертните решения, с цел да преценяват дали да търсят отговорност от компанията строител. Днес по-късно ще се организира среща сред компанията строител, проектантите, общината и компанията, която стопанисва постройката.


В комерсиалния център се обитават към 15 магазина. През нощта екипи са направили оглед за зародили пожари или тлеещи огнища, защото очевидци са разказали, че имало мощна миризма на горящи кабели.
Бисер Михайлов: Голяма част от кабелите извън на фасадата са скъсани. Това е и повода да бъде спряно и електрозахранването в цялата постройка, с цел да не възникне пожар.
Дежурни екипи ще останат на място, защото има действителна заплаха и останалата част от фасадата на постройката да падне.

Обектът е застрахован, а от общината споделиха, че нямат ангажимент за поддържането му.
Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград: Тук би трябвало да се търси експертиза и отговорността ще е някъде разпределена сред проектантки, реализатор. - Може ли да приказваме за некачествено осъществяване? Атанас Камбитов: Аз не мога да настоявам, само че щом има вятър към 90 километра в час мисля, че не е чак толкоз мощен и не би трябвало да има такива последици.
Предстои да станат ясни и аргументите довели до случая, дали е от мощния вятър или от некачествени строителни действия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР