Продължават интензивните боеве в ключовия източен украински град Северодонецк. Украйна

...
Продължават интензивните боеве в ключовия източен украински град Северодонецк. Украйна
Коментари Харесай

Продължават упоритите боеве за Северодонецк

Продължават интензивните боеве в основния източен украински град Северодонецк. Украйна съобщи, че нейните сили са си върнали част от града, предава БНР. Русия обаче твърди, че украински елементи се отдръпват.

Киев заяви, че при нов съветски удар е бил улучен фамозен манастир в Източна Украйна.

Руските сили взривяват мостове през река Северски Донец, с цел да попречат на идването на подкрепления на украинската войска и доставянето на помощи на цивилните в град Северодонецк, съобщи ръководителят на Луганска област Сергей Гайдай.

По думите му, украинските сили са завзели още веднъж към една пета от територията, която бяха изгубили в града. Руското министерство на защитата заяви в Телеграм, че украинските сили се отдръпват към град Лисичанск след претърпени " сериозни загуби ", до 90% в някои военни елементи, по време на боевете за близкия Северодонецк.

Дървена черква на фамозен православен манастир в Източна Украйна е била разрушена при съветска бомбардировка. Русия упрекна за зародилия пожар оттеглящите се украински сили.

В следващото си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски прикани участието на Русия в Организация на обединените нации да бъде прекъснато поради дейностите й в Украйна.

Зеленски посочи, че от началото на войната до момента са били унищожени или развалени 113 украински църкви, някои от които са оживели даже през Втората международна война.

" Русия поредно и редовно унищожава украинското културно и историческо завещание, както и обществената инфраструктура, жилищата и всичко належащо за естествен живот. Държава, която прави това не може да бъде член на ЮНЕСКО и не може да остане в Организация на обединените нации сякаш нищо не се е случило. Уставът на Организация на обединените нации не дава никакви права на терористите, а ЮНЕСКО не е място за варвари, " съобщи Цебенски.

Киев изиска повдигане на съветската обсада на пристанищата на Черно море. Украйна и западните страни търсят способи да изнесат 20 милиона тона зърно от страната и да опразнят складовете, с цел да може там да се съхранява новата годишна продукция.

На фона на опасенията от световна продоволствена рецесия президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че няма проблем с износа на зърно от Украйна.

В изявление за предаването " Москва, Кремъл, Путин " по телевизия " Русия 1 " той прикани управляващите в Киев да разминират следените от тях пристанища и увери, че Русия няма да се възползва от обстановката, с цел да нападна Украйна по море.

" Неблагоприятната обстановка на международния снабдителен пазара стартира да поражда не през вчерашния ден и не след началото на специфичната военна интервенция на Русия в Донбас и в Украйна. Тя стартира да поражда още през февруари 2020 година в процеса на битката с последствията от пандемията от коронавирусна зараза, " разяснява Путин.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР