Продължаващото повишаване на крайните цени на млякото и млечните продукти,

...
Продължаващото повишаване на крайните цени на млякото и млечните продукти,
Коментари Харесай

Фермер: Повишението на крайните цени на млякото и млечните продукти е спекулативно

Продължаващото повишение на крайните цени на млякото и млечните артикули, при изискване, че цената на суровото мляко не се е вдигнала дори пада, е спекулативно – отчасти на база преработватели и най-много на търговците.

Това разяснява за Радио Варна Данаил Николов, станал прочут като фермерът, който изсипа три каси с вкиснало мляко в централата на Енергото във Варна.

В последната година и  половина той е понижил стадата си с над 50%  - овцете от 700 на 250, кравите от 70 на 50, а козите от 150 на 50.

Перспективата пред фермерите не е доста розова,  унищожават се млечни ферми, защото цената, която им се дава е или на себестойност или по-ниска . Млекопреработвателите, като не е с наше мляко, ще си внесат и ще се нагодят. От две десетилетия това вършат главно, в следствие млечното говедовъдство у нас е към провал.

 istock istock
Основно вносът на на ниска цена изсъхнало мляко задуши производството на българско сурово същинско мляко .

" Едно положително млечно стадо се образува за 15-20 години и който в този момент ликвидира, обезпечено повече няма да се хване на това хоро. Трудно е и да работиш на доста невисок марж или в интервали на себестойност или губещ – това няма по какъв начин да се изтърпи дълго ", предвижда фермерът.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР