Продължаването на срока за използване на глифозат не беше прието

...
Продължаването на срока за използване на глифозат не беше прието
Коментари Харесай

Светла Николова, сдружение АГРОЛИНК: Глифозатът причинява огромни вреди както на човешкото здраве, така и на околната среда.

Продължаването на периода за потребление на глифозат не беше признато от страните членки на Европейски Съюз. Страните, които твърдо споделиха „ Не “ са Австрия, Хърватия и Люксембург. България дружно с Германия, Франция, Белгия, Нидерландия, Малта гласоподаваха „ въздържал се “. Това е резултатът на 13.10.223 в Постоянния комитет по растенията, животните, храните и фуражите (SCOPAFF) по предлагането на Европейската комисия за възобновяване на използването на глифозат за период от нови 10 години. Не беше реализирано нужното болшинство за приемане (или отхвърляне) на предлагането. В резултат на това предлагането, което се основава на мнение, предоставено от Европейския орган за сигурност на храните (EFSA/ЕОБХ), ще бъде показано на Апелативния комитет с известни промени. Очаква се Комитетът да разиска и гласоподава предлагането
на Комисията през първата половина на ноември. Решението за възобновяване на глифозата би трябвало да бъде взето до 14 декември 2023 година, защото актуалното утвърждение изтича на 15 декември 2023 година. " Ако Комисията на Европейски Съюз вземе независимо решение без да регистрира мнението на страните членки за ориста на глифозата заради липса на болшинство от страните членки, тя не би трябвало да позволява оставянето на пазара на рисковия химикал глифозат, за което е потвърдено, че предизвиква големи вреди както на човешкото здраве, по този начин и на околната среда. ", сподели доктор Светла Николова от Сдружение АГРОЛИНК. Глифозатът е най-продаваната селскостопанска отрова в света. Масовата приложимост на глифозат е главен фактор за увеличаващите се заболявания като рак, Алцхаймер, Паркинсон, като първите и най-бързо потърпевши са земеделските производители. Глифозатът е в храната ни, в хляба, бирата и в дивата природа.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР