Продължаване на процеса по либерализация на електроенергийния пазар, осигуряване на

...
Продължаване на процеса по либерализация на електроенергийния пазар, осигуряване на
Коментари Харесай

Промените в енергийния закон изваждат на борсата 372 броя централи с годишно производство от около 1 500 000 мегаватчаса електроенергия


Продължаване на процеса по либерализация на електроенергийния пазар, обезпечаване на спомагателни количества на електрическа енергия на борсата за повишение на ликвидността й, основаване на по-стабилен и прогнозируем пазар на електрическа енергия, както и повишение на конкуренцията са главните претекстове за следващите промени в Закона за енергетиката. Измененията, препоръчани от вносителите в лицето на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Валентин Николов към този момент са оповестени на страницата на Народното събрание. Амбицията е те да бъдат признати релативно бързо, с цел да може Комисията за енергийно и водно контролиране да ги съобрази с новия регулаторен интервал от 1 юли тази година. Досега Законът за енергетиката е променян 14 пъти.

Отчитайки резултата от промените в закона за енергетиката от предходната година, главно от изваждането на борсата на производителите на електрическа енергия от 4 и над 4 MW, вносителите на в този момент предлаганите промени в лицето на ръководителя и зам.-председателя на комисията по енергетика към Народното събрание, Делян Добрев и Валентин Николов от ГЕРБ, вършат няколко оферти. Част от тях са свързани с продължение на стадия на отваряне на енергийния пазар, друга, която също ще е с отражение върху него е обвързвана с ВЕИ бранша. Разбира се, планува се и отпадане на таксите за импорт и експорт на електрическа енергия, без които няма по какъв начин БНЕБ да реализира процесите на обединяване със прилежащи пазарни зони. В частност всички те касаят активността на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Както към този момент бе упоменато нееднократно, една от главните промени е обвързвана с опцията за излизането на свободния пазар и на производителите на електрическа енергия сред 1 и 4 MW. Това ще обезпечи спомагателни количества електрическа енергия на борсата и възстановяване на конкуренцията.

Производителите на електрическа енергия с конфигурирана мощ сред 1 MW и 4 MW от 1 юли 2019 година ще преминат от преференциални цени към пазарна цена и контракт за компенсиране с награда, декларират вносителите.

Не се планува да има временен интервал, в който публичният снабдител (НЕК) да изкупува по преференциална цена от тези производители създадената електрическа енергия и да я продава на електроенергийната борса, за което да бъде обезщетен от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. Уточнява се, че предлаганите промени ще обиден 12 броя ВЕКП централи с обща електрическа мощ 27,6 MW и 360 броя централи с възобновими енергийни източници (ВЕИ) с обща конфигурирана мощ 723 MW.

Годишното произвеждане общо от всички тези 372 броя централи е към 1 500 000 мегаватчаса електрическа енергия, сочат изчисленията на вносителите на промените в закона.

Централите, които влизат в обсега на измененията следва в период до 30 юни 2019 година да подпишат контракт за компенсиране с награда с Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС). Премията ще съставлява предстоящата разлика сред преференциалната цена и избраната от регулатора пазарна цена. За ВЕИ производителите наградата ще се дава до приключване на съответния контракт за дългосроно изкупуване, а размера на количеството електрическа енергия, което ще бъде обезщетено с награда е избраното чисто характерно произвеждане, се споделя в претекстовете.

Припомняме, че по този проблем сега има много недоволни производители на електрическа енергия от вятърни мощности. Причината е прага на чисто характерно произвеждане, избран от регулатора. По време на полемика, обвързвана с производството от ВЕИ и високоефективно комбинирано произвеждане, бе коментиран и казус за два вятърни генератора един до различен, всеки с друго чисто характерно произвеждане. По проблема има и извоювани правосъдни каузи, уведомиха от браншовата организация. Вероятно уточняване по проблема следва, а и освен по него.

Останалите промени плануват в законодателството да бъде въведено конкурсно начало за даване на преференциална цена или награда за новоприсъединяващите се производители на електрическа енергия, посредством високоефективно комбинирано произвеждане (т.нар. когенерации). Тези състезания би трябвало да бъдат съобразени със законодателството на Европейски Съюз във връзка с даването на държавна помощ, изясняват претекстовете си вносителите на законовите промени. Предвиден е специфичен текст (чл.50 а)), в който са изредени и изискванията за конкурс.

Регламентира се и редът по отношение на провеждането на паралелни процедури при одобряване на нови и изменение на в този момент настоящи цени, изясняват друга част от промените вносителите. Става въпрос за отражението на цената на природния газ върху цената на топлинната и електрическата сила и оттова върху цената на добавката „ обвързване към обществото “.

Разпоредбата има за цел да конкретизира пълномощието на КЕВР да утвърждава цените на топлинната и електрическата сила, цените на транспорт и систематизиране на електрическата сила. Това е належащо поради свързаността на цените по веригата произвеждане – транспорт – систематизиране – социална доставка – доставяне от краен доставчик – консуматор, както и заради обстоятелството, че при сдруженията, които употребяват за главно гориво природен газ, изменението на неговата цена оказва директно въздействие върху цената на топлинната сила и цената на електрическата сила от високоефективно комбинирано произвеждане. Промяната на последната цена резултира върху цената за обвързване към обществото, което от своя страна се отразява по всички цени по веригата пренос-разпределение-доставка на електрическа сила, декларират вносителите. Съответно вносителите стимулират тази смяна и с условието за сходство с главния принцип за ценово контролиране – цените да възвръщат стопански обоснованите разноски.

Част от измененията се изясняват с нуждата от облекчение на административната тежест за производителите на електрическа сила от дребни централи при обявление на информацията пред Фонд „ Сигурност на енергийната система “ (ФСЕС) и Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР). Предлага се ред, при който дребните централи един път годишно ще заявяват информация и внасят съответните вноски за миналата година във ФСЕС. Прави се изменение и в закона за сила от ВЕИ, с които производителите се облекчават от административната тежест като дават информация към АУЕР.

По отношение на уговорките, свързани с премахването на таксите за импорт и експорт на електрическа енергия, в претекстовете е записано, че следва да се отстрани досегашната неизясненост по отношение на лицата, които дължат цените за достъп и транспорт до/през съответната мрежа, както и се подсигурява, че изнесената електрическа сила с генезис България няма да се третира друго от тази, осъществена на вътрешния пазар в сходство с европейското законодателство. В случая се касае за основаване на нов текст (чл. 104 нова алинея 2), който гласи, че цените за достъп и/или транспорт се дължат от производителите на електрическа сила, операторите на електроразпределителните мрежи за количеството електрическа сила а покриване на софтуерните разноски по преноса и от крайните клиенти, присъединени към електроенергийната система, с изключение на в случаите по член 119, ал.1 т.2 и алинея 2 “.

Прецизират се също по този начин и текстовете, свързани с измервателните системи, излиза наяве от документа. В претекстовете е записано, че даването на опцията за слагане на интелигентни измервателни системи и достъпа до данни в действително време би спомогнало за по-добър енергиен мениджмънт от страна на крайните клиенти и търговците на електрическа енергия. Ползата би била в реализиране на по-ниски разноски за балансиране. С тази смяна се прави опит за консолидиране на пазара на клиентите с такива средства за комерсиално премерване. Разходите за монтирането на системата ще са за сметка на клиента, а самото средство за комерсиално мерене ще остане благосъстоятелност на съответния оператор, изясняват вносителите.

Предлага се смяна в пълномощията на енергийния регулатор, с която от новия ценови интервал да дефинира планирана месечна разполагаемост. Разпределянето на количествата по месеци ще даде опция за по-коректно обмисляне на нужното количество електрическа енергия за потребностите на контролирания пазар, а оттова производителите ще имат по-ясна визия за свободните количества, които да предложат на свободен пазар.

Създава се нов пазарен механизъм, който да насърчи вложенията в зелени планове и построяването на нови мощности от ВЕИ. Механизмът не планува ангажимент от страна на страната. Става въпрос за опцията при създаване на личен източник на електрическа енергия от ВЕИ и използването й посредством пряк кабел, крайните клиенти да не заплащат такса „ обвързване към обществото “. Предлаганата наредба планува крайните клиенти да бъдат освободени от възнаграждение на такса обвързване към обществото за доставена електрическа енергия от ВЕИ централа посредством пряк електропровод.

Предложенията за изменение на закона за енергетиката към този момент са импортирани в дневния ред на Народното събрание и оттук насетне е единствено въпрос на време разпределянето по комисии, образуването на мнения и надлежно влизането в действие. В сходство с поправките енергийните сдружения ще би трябвало да изготвят и ценовите си оферти за контролирания пазар за новия регулаторен интервал, който стартира от 1 юли 2019 година. КЕВР от своя страна ще би трябвало да се съобрази и с сдруженията и с новите промени в енергийния закон.

Новите оферти в Закона за енергетиката: https://www.parliament.bg/bills/44/954-01-16.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР