Продължаваме Промяната-Демократична България ще представи днес проекта си за конституционни

...
Продължаваме Промяната-Демократична България ще представи днес проекта си за конституционни
Коментари Харесай

Съдбовен ден за ПП-ДБ, съобщават най-важния си план

" Продължаваме Промяната-Демократична България " ще показа през днешния ден плана си за конституционни промени.

Преди дни ръководителят на инициативата  " Правосъдие за всеки " Велислав Величков се срещна в Народното събрание с Кирил Петков и Христо Иванов и разгласи, че обединението ще внесе собствен обособен план за промени в главния закон.
-->
Сред концепциите са  делене на Висш съдебен съвет на два органа, както и проверка на института на основния прокурор. Според предложенията някои функционалности на основния прокурор ще бъдат непокътнати, само че се чака да бъдат отстранени надзорът за правда и методическото управление.

Реформата във Висш съдебен съвет е обвързвана и с отделяне на два съвета – прокурорски и съдийски. От ПП-ДБ към този момент са заявявали, че ще желаят двата съвета да са с друго систематизиране на професионална и парламентарна квота. Идеята е в парламентарната квота да има хора, които не са съдии или прокурори, а с други юридически специалности. Целта  е да се реализира надзор, освен парламентарен, само че и публичен, върху работата на професионалните квоти.

Съгласно Конституцията правото на самодейност за изменение и допълнение на главния закон принадлежи на една четвърт от народните представители и на президента. Предложението се преглежда от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР