Продължаваме промяната-Демократична България и ГЕРБ-СДС все още не могат да

...
Продължаваме промяната-Демократична България и ГЕРБ-СДС все още не могат да
Коментари Харесай

Нито ГЕРБ, нито ПП са готови да отстъпят в спора за МВнР. Желязков не вярва, че кабинетът ще падне

" Продължаваме промяната-Демократична България " и ГЕРБ-СДС към момента не могат да се схванат кой ще управлява Министерството на външните работи (МВнР) след ротацията. Темата явно продължава да бъде причина за напрежение в ръководещото болшинство, като по нея се сблъскаха Никола Минчев и Росен Желязков в две обособени изявленията пред Nova.

Желанието на ПП-ДБ продължава да бъде, че Николай Денков би трябвало да е този, който да заеме поста на външен министър. Минчев изясни желанието с това, че след ротацията групировката му би трябвало да има опция и тя " да работи по институционален път ".

" Иначе се получава централизация за външния допир на страната извънредно в ГЕРБ-СДС, защото и министър председателят и външният министър ще бъдат от една и съща партия, като [към това] прибавим, че и в Народното събрание ръководител на външната комисия е Бойко Борисов ", изясни депутатът на ПП-ДБ.

Той означи, че в декларацията за взаимно ръководство в действителност не е записано кой какъв сектор ще получи след ротацията, по тази причина и тематиката към момента е предмет на полемики.

Попитан дали групировката му е подготвена да отстъпи в разногласието към Министерство на външните работи, Минчев отговори, че все още няма сходно решение.

" Не си заслужава за един пост, [макар и] значим като външен министър, да бъде спряна работата по други основни проблеми като попълването на регулаторите и продължаването на правосъдната промяна ", добави той.

Няколко минути по-късно неговият сътрудник от ГЕРБ и ръководител на Народното събрание Росен Желязков също даде знак, че и неговата партия към този момент не е подготвена да промени мнението си. Според него не би трябвало да се прави " коренен ремонт на кабинета ", тъй като единствено след още 9 месеца може да се наложат нови кадрови промени.

„ Външният министър сега би трябвало да продължи да съвместява тези функционалности, тъй като външнополитическата активност сега е сполучлива. След 9 месеца още веднъж да има същото катурване е безусловно нелогично за една консервативна система, каквато е Министерство на външните работи ", сподели Желязков.

По думите му Мария Габриел не би трябвало да отстъпва поста на Николай Денков, защото съгласно оценките Министерство на външните работи било с " най-високи индикатори " и се справяло добре в осъществяването на управническата стратегия.

И двамата депутати обаче изключиха опцията кабинетът да падне и да се стигне до нови избори. Такива планове насочи в петък водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заплаши с през юни, в случай че ротацията в кабинета се окаже невъзможна.

Тази заран обаче Желязков сподели, че партията се готви за ротация и " сигурно няма да съборим кабинета ".

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР