Продължава задочният спор между Съвета за електронни медии и премиера

...
Продължава задочният спор между Съвета за електронни медии и премиера
Коментари Харесай

Задочен спор: Премиерът и СЕМ размениха позиции

Продължава задочният спор сред Съвета за електронни медии и премиера Николай Денков. Това се случи с публична позиция на Съвет за електронни медии тази заран и позиция на министър-председателя в обществените мрежи. Повод за онлайн разговора е това дали регулаторът следи за дезинформация в медиите.

С публична позиция Съветът за електронни медии отговори тази заран на изявление на премиера Николай Денков, излъчено онлайн във Facebook страницата му през вчерашния ден, в което той споделя, че регулаторът " не си прави работата ", тъй като не глоби публицисти, които популяризират погрешни обстоятелства и че Соня Момчилова не е подобаваща за ръководител поради изявлението ѝ, че " и за лъжата има място ".

" Съветът за електронни медии намира за неприемливи оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на Съвет за електронни медии. Изразеното по време на двумесечния доклад под формата на изявление демонстрира непознаване на пълномощията на органа, избрани в Закона за радиото и телевизията; неведение по повод активността на кои лица е способен СЕМ; недоумение, че професионалните стандарти за журналистическа активност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация " Национален съвет за журналистическа нравственос ", оповестиха в позиция от Съвет за електронни медии.

В отговор по-късно министър председателят Денков съобщи, че е извънредно време Съвет за електронни медии да се опита да види какво може да направи, с цел да се оправи с проблемите свързани с дезинформацията, хибридните офанзиви и неспазването на етичните правила, а не да изяснява какво не може да направи.

" Това, което виждам през последните 2 месеца, е, че доста от проблемите, с които се сблъскваме, са резултат от феномена на необятно затворените очи. Те биха могли да предизвикват полемика по тази тематика, да поканят публицисти, които са свързани с етиката, академични преподаватели. Има неща, които могат да създадат. Така че апелът е към тях да погледнат какво могат, а не какво не могат да създадат ", сподели Николай Денков.

Реакцията на ръководителя на Съвет за електронни медии Соня Момчилова не закъсня. В профила си във Facebook тя написа, че е извънредно неотложно да се провежда едно посещаване за политиците в Съвет за електронни медии както вършат доста жители в дните на отворени порти на регулатора.

" Защото става не просто досадно и неудобно, ами и обидно - министър председател, учен, " един от десетте най-умни хора в света " (по думите на Кирил Петков) да показва систематична интервенция в работата на самостоятелния регулатор. Май е време да се сезира Европейската комисия ", декларира от своя страна в позиция Соня Момчилова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР