Продължава тенденцията от 2018 г. към увеличаване броя на регистрираните

...
Продължава тенденцията от 2018 г. към увеличаване броя на регистрираните
Коментари Харесай

13 459 са регистрираните читатели в НБКМ за първото полугодие на 2019 г.

Продължава наклонността от 2018 година към увеличение броя на записаните читатели в Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " (НБКМ). През 2018 година читателските визити са близо 13 000, а за 2017-а са малко над 9000, т.е. растежът на читателите, употребили библиотеката на място, е над 36 на 100. Само за първото полугодие на 2019 година записаните читатели са към този момент 13 459, а визитите в читалните на библиотеката са 32 896, научи ДУМА от " Връзки с обществеността " на НБКМ, екип " ВИА кънсалтинг ".

" Отбелязваме съществено увеличение на читателите, употребявали библиотеката на място. Тази устойчива позитивна наклонност сe дължи на разширения обсег на предоставените услуги и опцията посетителите да се допрян до богатото книжовно завещание, съхранявано в библиотеката. В този развой основна роля имат и предоставяните виртуални услуги ", сподели доцент Красимира Александрова, директорка на НБКМ. Обновен е интерфейсът на софтуера за шерване на наличие от Дигиталната библиотека, като е уголемен езиковият обсег - на български, на британски, както и на арабски език за ориенталските документи. Библиотеката дава на ползвателите си девет пълнотекстови електронни бази данни: Колекции на издателствата Alexander Street, East View, Ebsco, Emerald, Gale Virtual Reference Library, Sciencedirect, Scopus, Isi Web Of Knowledge.

В края на август група специалисти, ръководена от директорката на НБКМ, ще взе участие в срещата на шефовете на националните библиотеки CDNL в Атина. А годишната сесия на националните библиотеки в Югоизточна Европа (SEENL) ще бъде домакинствана от българската национална библиотека през октомври 2019-а.

За НБКМ август обичайно е интервал, в който работещите в библиотеката, дружно с доброволци, правят действия, които не може да се извършват в останалото време на годината. Тече годишна инспекция на фондовете, нареждане на книгохранилищата и обезпрашаване на документи, както и действия по предварителна защита на сбирките по системата " Аноксия ".

НБКМ ще отвори порти за своите консуматори на 2 септември. В есенния културен календар на Националната библиотека са включени стойностни и вълнуващи събития в зала " История на книгата " и " Класна стая в библиотеката ", за които са поканени създатели от България, Ирак, Турция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР