Продължава търсенето - и на национално, и на европейско управленско

...
Продължава търсенето - и на национално, и на европейско управленско
Коментари Харесай

Недоговорените бюджети по европрограми към МЗХГ да се пренасочат за подкрепа на уязвими производители

Продължава търсенето - и на национално, и на европейско управническо равнище, на способи и ограничения за поддръжка на наранени от ковид фермери и компании.

В тази посока е и предлагането на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. "Недоговорените бюджети по европейските стратегии, които са към Министерство на земеделието, храните и горите, да се пренасочат към уязвими производители, като поддръжка поради COVID-19. " Това предложение към Европейската комисия Танева е направила по време на съвещание на Съвет на министрите на земеделието, оповестиха от агроминистерството.
Целта е недоговорираните средства да се трансферират в общ фонд, който да се ръководи като механизъм на изключителна държавна помощ.,Това ще бъде един пакет за битка против последствията от пандемията. По този метод всяка страна членка бързо и дейно да има опция да разписва ограничения в границите на този бюджет, отбелязва министър Танева.

Това пък ще разреши да бъдат подкрепени най-уязвимите производители - в бранш "Плодове и зеленчуци ", риболовство и аквакултури, както и на млечни артикули. Помощта ще им разреши да компенсират направените изключителни разноски по отношение на Коронавирус -19, както и за опция за предпазване на продукцията. В България ресторантьорството и туризма имат главно значение за разпространяването на продукцията на посочените уязвими производители, разяснява министър Танева.

Българският агроминистър приветства и концепцията на Европейската комисия за "зелени коридори ". Тя е подчертала, че от интерес на фермерите е с преимущество по тези коридори за превоз да бъдат както медицинските артикули, по този начин и храните и транспортът на животни.

Министър Танева е призовала за гарантиране вероятността на фермерите да продължи дебата за Общата селскостопанска политика, а този за "Зелената договорка " да бъде отсрочен поради пандемичната конюнктура, в която се намира цяла Европа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР