Продължава процесът по разработване на специфични и подробни природозащитни цели

...
Продължава процесът по разработване на специфични и подробни природозащитни цели
Коментари Харесай

МОСВ: Обществено обсъждане за нови 21 защитени зони от „Натура 2000“

Продължава процесът по създаване на характерни и подробни природозащитни цели за предпазените зони от екологичната мрежа „ Натура 2000 “, оповестиха от Министерство на околната среда и водите разгласява за публично разискване характерни и подробни природозащитни цели за нови 21 предпазени зони .

Целите на запазване би трябвало да бъдат изпълнени в дадена зона, с цел да се подсигурява дълготрайното запазване на видовете естествени местообитания и типовете там, както и че тя способства по най-хубавия метод за реализиране или поддържане на удобното положение на съответния вид естествено местообитание и тип в биогеографския район и страната.

Тези цели са основата за установяване на ограниченията за запазване . Те се основават на научни знания и информация за положението на съответната зона, типовете и естествените местообитания, предмет на запазване в нея, както и за главните въздействия и закани, които могат да им повлияят. Документите са готови в сходство с утвърдената от министъра на околната среда и водите Концепция за създаване на характерни и подробни природозащитни цели на равнище предпазена зона за зони от екологичната мрежа „ Натура 2000 “. Те са създадени съответно за всяка предпазена зона в осъществяване на насоките на Европейската комисия за реализиране на цялостно сходство с условията на Директива 92/43/ЕИО за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и на Директива 2009/147/ЕО по отношение на опазването на дивите птици и са създадени съответно за всяка предпазена зона.

Целите за запазване на тези предпазени зони са създадени от експертен екип в осъществяване на Меморандум за съдействие и взаимна активност сред Министерство на околната среда и водите и „ ВиК “ ЕАД Бургас, както и съгласно контракт сред „ ВиК “ ЕАД Бургас и „ Умвелтбундесамт “ ООД /Федерална организация по околна среда на Република Австрия/.

Активното присъединяване на всички способени органи, заинтригувани страни и необятната общност е от основно значение при одобряването на природозащитни цели за зоните от екологичната мрежа „ Натура 2000 “ . Подробна информация за характерните цели на запазване и документите можете да видите ТУК

Заинтересованите страни могат да изпращат мнения, оферти, рекомендации и мнения в период до 24.04.2023 година на адрес: Министерство на околната среда и водите 1000, София, бул. „ Кн. Мария Луиза “ 22, както и на ел. поща: [email protected]

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР