Продажбата на ЧЕЗ не изисква одобрението на комисията за енергийно

...
Продажбата на ЧЕЗ не изисква одобрението на комисията за енергийно
Коментари Харесай

Гинка: Не познавам Бойко Борисов, само Теменужка Петкова

Продажбата на ЧЕЗ не изисква утвърждението на комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това стана ясно от отговорите на бизнесдамата Гинка Върбакова в изявление за bTV. Върбакова отхвърли да познава премиера Бойко Борисов, нито предприемача Христо Ковачки, каквито спекулации се появиха.

Според Гинка Върбакова министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова е " другарка и позната ", само че не е знаела за желанията на „ Инерком " да купи бизнеса на ЧЕЗ в България.

Оказва се, че в случай че комисията за отбрана конкуренцията утвърди договорката - няма спънка за завършването й.

От комисията за енергийно и водно контролиране потвърдиха за bTV, че в случай че става въпрос за прекачване на акции сред ЧЕЗ и „ Инерком " няма учредения за доказване на опита на компанията и смяна на лиценза. Подобна процедура би се наложила само, в случай че като обезпечения към банката, която финансира договорката се заложи част от електроразпределителната мрежа.

Пред bTV Гинка Върбакова изясни, че това няма да се прави и договорката ще е по същия ред, по който преди шест години „ Енерго Про " купи активите на немската „ Еон " в Североизточна България.

„ Аз съм крайният притежател, вижда се от Търговския указател. Не работим с офшорни компании ", уточни Гинка Върбакова - притежател на " Инерком България ".

Върбакова съобщи, че ще бъде направено прекачване на акции и електроразпределителната мрежа няма да бъде залог по заема и единствено ще бъде заменена собствеността. Тя отхвърли да има желание да продава ЧЕЗ в околните година-две.

Пламен Младеновски от дирекция " Електроенергетика и топлоенергетика " към КЕВР уточни, че, в случай че продажбата стане по-същата скица, по-която беше продаден „ Еон " преди години, тогава, като
залог за привлечения капитал се използваха акциите на сдружението, и тогава КЕВР няма пълномощия по в този момент настоящото законодателство да се произнася по договорката. Той добави, че смяна на името на сдружението не е съображение за смяна на лицензията, т.е. за преразглеждане на лицензията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР