Прочутото аязмо край стражишкото с. Кесарево събра десетки вярващи навръх

...
Прочутото аязмо край стражишкото с. Кесарево събра десетки вярващи навръх
Коментари Харесай

Аязмо цери болести навръх Св. Марина

Прочутото аязмо край стражишкото с. Кесарево събра десетки вярващи точно на празника на Св. Марина. Според легендата водата в извора придобива чудодейна мощ в нощта на 16 против 17 юли, като сведенията за това датират от времето на турското иго.

В неделя още преди зори регионът се извърши с шум и вяра, а трима свещеници извършиха литургия и водосвет за здраве. Беше раздаден курбан – печено агнешко, обезпечено от църковното настоятелство в Кесарево.

Със средства от община Стражица пък бяха закупени и раздадени освежителни безалкохолни питиета за хората. Заради жегата пристигналите не останаха дълго и малко преди 9:30 часа се разотидоха.

Рано сутринта млади и остарели пълнеха шишета и туби с животворната течност, уверени, че гребайки от нея, скоро ще преборят заболяванията и страданията, които ги изтезават, написа " Борба ".

Едни споделиха, че мечтаят да хвърлят патериците и още веднъж да проходят, други, че желаят да излекуват своите заболели бъбреци, трети, че копнеят да прогледнат. Имаше и дами, които жадуват да станат майки, само че от години се борят с репродуктивни проблеми и се обръщат към извора като последна вяра.

„ Имаше жена с болно дете от Силистра. Тя и доста други направиха дребни дарения за църквата. Хората са небогати, нямат средства, само че желаят да оказват помощ. Не липсваха и такива, които с изключение на вода, взимаха и от лечебната тиня. Мястото в действителност е чудодейно, тъй като изворът в никакъв случай не пресъхва.

Навсякъде в региона е адска суша, кладенците са празни, а аязмото – блика “, увери кметът на Кесарево Емил Кърджилов.

Докато изчакваха реда си, хората споделяха разнообразни предания за аязмото. Едно от тях споделя за млада жена, която бягала от заптиетата, само че не могла да се измъкне и я хванали навръх това място.

От нейните сълзи близнак лековития извор. Друга легенда гласи, че преди епохи, до момента в който селяните обработвали нивите си, оставяли децата си край изворчето. Едно от момченцата било сляпо и като намазало очите си с лековитата вода, прогледнало.

Сред потърсилите в неделя вяра за излекуване от аязмото бе 66-годишната Христинка Минева от Павликени. Срамежливо и със сълзи на очи дамата показа, че пристигнала, с цел да вземе вода за мъжа си, който е на легло след тежък инсулт. Разказа, че с нейни родственици се организирали да пътуват до Кесарево и идват за трети път тук.

Тя и останалите вярващи показаха неодобрение от труднодостъпния път до извора. Липсата на табели предиздвикала повече от водачите да се лутат дълго време и да разчитат на насоки от локалните хора. Един от мъжете показа, че когато идвал до аязмото преди няколко години заседнал с колата си в калта на черния път до крайната цел.

Кметът Кърджилов изясни, че се прави всичко допустимо за възстановяване на достъпа до аязмото и преди няколко дни в региона е правена оборка и косене.

Мястото бе публично намерено като туристическа атракция през 2015 година Със средства от Европейски Съюз в региона бе повдигнат параклис, пейки, заслон и съоръжение за оброчището. В самодейността бяха вложени близо 30 хиляди лева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР