Прочитането до девети клас на 1000 книги от поне 600

...
Прочитането до девети клас на 1000 книги от поне 600
Коментари Харесай

Людмил Христов към Теодосий Теодосиев – ТЕО: Вие създавате мислещи хора

Прочитането до девети клас на 1000 книги от най-малко 600 страници всяка. Това е измежду формулите за триумфа съгласно неповторимия, „ златния “ преподавател по физика и приложна математика Теодосий Теодосиев, по-известен като Тео. Той се срещна през днешния ден с русенци в зала „ Европа “ на Доходното здание. Всеки имаше опция да си поговори и да обмени хрумвания с този извънредно умен човек, за който моралът, познанието, достолепието и силата да отстояваш позициите, са водещи полезности. Лично да го поздравят пристигнаха заместител регионалният шеф Людмил Христов и кметът на Община Русе Пенчо Милков.

„ Изключителна чест и наслаждение е да бъда тук и да се срещна с Вас. Радостен съм, че имам опцията персонално да изразя възхищението си и уважението към това, което вършиме. Вие освен подготвяте учениците и вашите ученици за редица интернационалните надпревари и олимпиади от най-голям сан, само че ги възпитавате в правила, които ще им бъдат потребни цялостен живот “, сподели заместител регионалният шеф Людмил Христов. Той благодари на Теодосий Теодосиев за приноса му към българското общество и международната просвета. „ Пожелавам Ви дълги години да имате силите да напътствате всички тези младежи, които минават през Вашата школа. Вие създавате мислещи хора и това е най-важното. Вие създавате в тези хора познания, които им дават убеденост. Наистина, няма нищо по-хубаво за едно общество да има надарени деца, които да съумеят даразвиват своя капацитет посредством Вас. Надяваме се, че те ще бъдат гръбнакът на нашето общество и ще бъдат движеща мощ на страната ни. Продължавайте все по този начин да бъдете будителят на нашето съвремие “, добави още Христов.

От своя страна кметът Милков съобщи, че е благополучен, че е съумял да се срещне с сходна забележителна персона. „ Днес успяхте да запалите пламъчето на знанието в доста русенски сърца “, показа още кметът.

Теодосий Теодосиев е в Русе по покана на управлението на ОУ „ Отец Паисий “. Не инцидентно ненадменният физик, оставил трайна диря в международната просвета, идва тъкмо в крайдунавския град. За него това е един от будните градове, който се е трансформирал в европейски още до момента в който е бил под Османско господство. Освен това Тео има и доста хубави мемоари от тук, свързани с наученото от неговата колежка Руска Драгнева. За него тя е била велика учителка, търсеща съвършенство във всяко нещо, човек, който се е употребил с невижданото почитание на цялата колегия. След Русе сходни лекции ще се проведат в Пловдив и София, а задачата им, въпреки да звучи доста простичко, е безпределно комплицирана – хората да схванат, че в живота има смисъл. „ Смисълът на живота би трябвало да се откри, прекалено много хора водят прекомерно неправилен живот “, показа Теодосий Теодосиев. „ Тук е мястото, където в действителност може да се чуят младите. Моят татко споделяше би трябвало да оставиш хората да те употребяват малко, другояче защо си им “, добави още той.

Теодосий Теодосиев описа пред аудиторията и доста случки от практиката, като всички те имаха подтекст и бяха свързани със смисъла на морала и силата на думите. Той употребява голям брой аналогии, тъй че да придвижи публиката в едно изцяло друго, само че несъмнено изцяло свястно измерение, измерение на рационалното и на жаждата да бъдеш неповторим самичък по себе си, без да подражаваш на който и да е.

Директорът на ОУ „ Отец Паисий “ Биляна Алексиева напомни някои от емблематичните цитати на Тео. „ Трябва да имаме повече религия, повече непосредственост, сякаш се дистанцирахме през последните две години “, сподели тя. Зад българските дипломи стои българския талант, ние сме горди с нашите ученици – нашите русенски деца и нашето българско бъдеще. Полагаме старания, вършим всичко допустимо тези деца да получат най-хубавото, да няма боязън измежду тях, само че да има повече независимост. Опитваме, нека да съумяваме. Благодарение на пламъка, който възпламеняват българските учители, с поддръжката на родителите и обществото,българското дете и българският талант ще просъществуват, тъй като ние можем. Това се вижда в нашите деца “, безапелационна бе Биляна Алексиева. Тя добави още, че огънят си гори, само че би трябвало още веднъж да бъде жарък по-силно.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР