Прочетете още: Кои са най-добрите антивирусни програми за бизнеса? Потребителите

...
Прочетете още: Кои са най-добрите антивирусни програми за бизнеса? Потребителите
Коментари Харесай

Как да се премахне зловредният софтуер от компютрите с Windows?








Прочетете още: Кои са най-хубавите антивирусни стратегии за бизнеса?

Потребителите би трябвало да наблюдават за белези, показващи, че техният компютър е инфектиран със злотворен програмен продукт (малуер). А тези белези могат да бъдат - по-бавна от нормалното работа; постоянно появяване на изкачащи прозорци и други нетипични неща. Ако се засекат сходни нередности, то е допустимо система да е инфектирана с вирус или шпионски програмен продукт – даже в случай че на устройството има конфигурирана антивирусна стратегия. Да, от време на време особеното държание може да е резултат от хардуерни проблеми, само че на първо място би трябвало да се изключи вероятността за злотворен програмен продукт. Ето справочник със препоръки за сходни обстановки:

Стъпка 1: Стартиране на Safe Mode

На първо място компютърът би трябвало да се изключи от интернет мрежата и да не се употребява интернет връзката, до момента в който устройството не е почистено. Това ще предотврати разпространяването на зловредния програмен продукт, както и приключването на персонални данни.

На последващо място би трябвало да се задейства опцията на Windows за Safe Mode. При него единствено минималното количество нужни стратегии и услуги ще работят. От една страна, това ще разреши файловете да бъдат преместени, тествани и почистени по-лесно, защото няма да се употребяват и да са дейни. От друга страна, ще отбрани компютъра, в случай че малуера стартира да се смъква автоматизирано със стартирането на Windows.

За страдание при Windows 7 и Windows 8 активирането на Safe Mode беше доста по-лесно спрямо Windows 10. Първоначално би трябвало са се кликне на Start-бутона и да се избере опцията Power. След това по едно и също време се натиска Shift и Reboot. Когато се появи менюто, би трябвало да се избере Troubleshooting, след това – Advanced Option и по-късно – Startup Settings. При идващия прозорец се клика Restart и се изчаква да се появи ново меню с няколко благоприятни условия. Трябва да се избере номер 4, което е Safe Mode. Но при предпочитание за онлайн сканиране, би трябвало да се избере алтернатива 5, която е Safe Mode с определяне на онлайн връзка.

Ако се окаже, че компютърът работи доста по-бързо в Safe Mode, то това може да е знак, че системата е инфектирана с малуер или че на устройството има прекалено много програмен продукт, който се зарежда със стартирането на Windows.

Стъпка 2: Изтриване на краткотрайните файловете

Преди да се пусне сканирането за злотворен програмен продукт, би трябвало да се изтрият всички краткотрайни файлове. Това може да форсира сканирането, да освободи място на диска и даже да отстрани самия злотворен програмен продукт. За да се употребява опцията за Disk Cleanup при Windows 10, може да се натисне Start-бутонът и оттова да се избере Disk Cleanup или в полето за търсене да се напише: Disk Cleanup.

Стъпка 3: Сканиране за злотворен програмен продукт

Сканирането нормално е задоволително, с цел да отстрани множеството общоприети вируси. Ако самият компютър към този момент има антивирусна стратегия, то би трябвало да се приложи друго сканиране, защото работещият антивирусен програмен продукт може да не открие малуера. Трябва да се има поради, че никоя антивирусна стратегия не може да разпознава 100% от милионите типове злотворен програмен продукт.

Съществуват два типа антивирусни стратегии. Първите работят непрестанно, в действително време и наблюдават за малуери. Вторият тип са тези стратегии, които едвам като бъдат отворени ръчно и бъдат задействани, стартират да сканират за вируси. На един компютър могат да се конфигурират няколко разнообразни антивирусни стратегии от втория вид, като по този начин се подсигурява, че даден малуер ще бъде засечен най-малко от една от стратегиите.

Ако един компютър е инфектиран, нормално се предлага да се употребява първо стратегия с ръчно сканиране и по-късно да се задейства цялостно сканиране с антивирусната стратегия, която работи в действително време. Популярни безвъзмездни антивирусни стратегии с ръчно задействане са BitDefender Free Edition, Kaspersky Virus Removal Tool, Malwarebytes, Malicious Software Removal Tool на Microsoft, Avast и SuperAntiSpyware.

1 2
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР