Проблясък на късмет помогна на астрономи да разгадаят космическа мистерия:

...
Проблясък на късмет помогна на астрономи да разгадаят космическа мистерия:
Коментари Харесай

С малко късмет астрономи откриха източника на бързи радио изблици

Проблясък на шанс оказа помощ на астрономи да разгадаят галактическа тайнственост: Какво предизвиква мощни, само че мимолетни бързи радио прояви, които понякога идват от Вселената?

Учените знаят за тези енергийни импулси – наречени бързи радио прояви – от към 13 години и са ги виждали да идват отвън нашата вселена, което затруднява следенето им назад до това, което ги предизвиква. Още по-трудно е, че те се случват толкоз бързо, единствено за няколко милисекунди.

Тогава този април необичаен, само че доста по-слаб гърмеж, приближаващ от нашата лична вселена Млечен път, беше видян от два разнообразни телескопа: единият набор от ръчно направени антени на докторант от Калифорния, а другият – канадска обсерватория за 20 милиона $.

Те наблюдават този бърз радио изблик до чудноват вид звезда, наречена магнетар, която е на 32 000 светлинни години от Земята, съгласно изследвания оповестени в списание Nature.

Това беше освен първият бърз радио изблик, проследен до източник, само че и първият, предаван от нашата вселена. Астрономите споделят, че може да има и други източници за тези прояви, само че в този момент са сигурни единствено за един: магнетарите.

Магнетарите са необикновено плътни неутронни звезди, с 1,5 пъти масата на Слънцето, притиснати в пространство с размерите на дребен град. Те имат големи магнитни полета, които съдържат голяма сила, а от време на време от тях избухват рентгенови лъчи и радиовълни, съгласно астрофизика от университета Макгил, Зиги Плеунис, съавтор на канадското изследване.

Магнитното поле към тези магнетари „ е толкоз мощно, че всички атоми наоколо се раздират и могат да се видят странни аспекти на фундаменталната физика “, споделя астрономът Кейси Лоу от Калифорнийския софтуерен институт, който не е част от проучването.

В нашата вселена има може би дузина или повече от тези магнетари, явно тъй като те са толкоз млади и са част от процеса на раждане на звезди, а в Млечния път това не става толкоз постоянно.

Този гърмеж за по-малко от секунда съдържа почти същото количество сила, което Слънцето създава за един месец, и въпреки всичко това е надалеч по-слабо от откритите радиовълни, идващи отвън нашата вселена, споделя радиоастрономът от Caltech Кристофър Боченек.

Тези радио прояви не са рискови за нас, даже и по-мощните отвън нашата вселена, споделят астрономите. Тези, които идват отвън нашата вселена и пътуват милиони или милиарди светлинни години, са „ десетки хиляди до милиони пъти по-мощни от всичко, което сме разкрили в нашата вселена “, споделя съавторът Даниеле Мичили, астрофизик в McGill и част от канадския екип.

Учените считат, че те са толкоз чести, че могат да се случват повече от 1000 пъти дневно отвън нашата вселена. Но намирането им не е елементарно. Трябва да следим точното място в точната милисекунда. Освен в случай че нямаме доста, доста шанс, няма да забележим нито едно от тях.

Въпреки че това е постоянно събитие отвън Млечния път, астрономите нямат визия какъв брой постоянно тези прояви се случват в нашата вселена.

„ Все още не знаем какъв шанс имаме “, сподели Боченек. „ Това може да е нещо един път на пет години или може да има няколко събития, които да се случват всяка година. “

Канадската обсерватория в Британска Колумбия е по-фокусирана и усъвършенствана, само че е ориентирана към доста по-малка част от небето и съумя да дефинира източника до магнетара в съзвездието Вулпекула.

Тъй като изблиците са наранени от цялото пространство и материя, през които минават в космоса, астрономите може да са в положение да ги употребяват, с цел да схванат невидимия за нас материал сред галактиките и да „ претеглят “ Вселената, споделя Джейсън Хеселс, основен астроном в Холандският институт по радиоастрономия, който не е част от проучването.

Астрономите имаха разнообразни теории за това, което предизвиква тези бързи радио прояви, в това число извънземен разсъдък, и те акцентират, че магнетарите може да не са единственият отговор, изключително откакто наподобява, че има два типа бързи радио прояви. Някои, като този, видян през април, се случват единствено един път, до момента в който други се повтарят постоянно.

Мичили споделя, че екипът му е наблюдавал един изблик, който се случва на всеки 16 дни в близка вселена и се доближава до установяване на източника.

Някои от тези млади магнетари са единствено на няколко десетилетия, „ и това е, което им дава задоволително сила, с цел да създават повтарящи се бързи радио прояви “. „ Никой в действителност не вярваше, че ще имаме подобен шанс “. „ Да намерим подобен в нашата вселена, това просто слага черешата на тортата “, споделят учените.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР