Проблемният китайски строител на жилища Country Garden бърза да събере пари, за да избегне неизпълнение

...
Country Garden набира средства, за да избегне фалит, тъй като
Коментари Харесай

Country Garden набира средства, за да избегне фалит, тъй като закъсалият гигант в областта на недвижимите имоти се бори с ликвидна криза, за която някои се опасяват, че може да се разпространи в по-широката икономика на Китай и дори да се разпространи в чужбина.

Компанията, базирана във Фошан, Гуандонг, заяви в сряда, че планира да издаде 350 милиона акции по 0,77 хонконгски долара (0,10 долара) на брой, за да изплати заеми, които дължи на кредитор, според документ на борсата. Общата стойност на акциите ще бъде 270 милиона долара (34,4 милиона долара).

Country Garden няма да получи никакви пари от транзакцията, се казва в документацията. Вместо това акциите ще бъдат използвани за компенсиране на парите, необходими за изплащане на Kingboard Holdings, производител на ламинати, базиран в Хонконг.

Този ход бележи ново усилие на фирмата за недвижими имоти, която беше най-големият предприемач на жилищни имоти в Китай миналата година, да избегне фалит, докато се бори да набере пари и да успокои своите инвеститори.

В понеделник компанията заяви, че нейният проект на стойност 100 милиарда долара в Малайзия, нейният най-голям проект в чужбина, „работи нормално“, добавяйки, че работата й в региона е „безопасна и стабилна“. Съобщението, заедно с най-новите политически мерки на Китай за подкрепа на сектора на имотите, повиши за кратко акциите на Country Garden в Хонконг.

Миналата седмица компанията премести крайния срок от 25 август на 31 август за притежателите на облигации да гласуват план за удължаване на плащането по облигации от 3,9 милиарда юана (530 милиона долара).

Планирано е Country Garden да отчете печалбите си за първото полугодие по-късно в сряда. Инвеститорите следят внимателно доклада за подробности относно паричните потоци на компанията и как тя може да се справи с проблема си с дълга.

 Изглед от въздуха на жилищен проект, разработен от Country Garden Holdings, се вижда в Zhenjiang, провинция Дзянсу на 31 октомври 2021 г. Изглед от въздуха на жилищен проект, разработен от Country Garden Holdings, се вижда в Zhenjiang, провинция Дзянсу на 31 октомври 2021 г. Fang Dongxu/FeatureChina/AP/файл

Финансовите проблеми на Country Garden бяха в центъра на вниманието този месец, тъй като е изправен пред финансова криза. Инвеститорите се притесняват, че неизпълнението на задълженията на компанията може да нанесе допълнителен удар върху и без това крехкото доверие на инвеститорите, докато Пекин се опитва да спаси болния сектор, който е ключов за икономическия растеж на Китай.

По-рано този месец докладите за липсата на плащания по облигации в два долара шокираха пазара, тъй като компанията се смяташе за най-големия оцелял предприемач в засегнатата от кризата индустрия.

На 10 август Country Garden призна, че е изправена пред „най-голямата трудност“ от създаването си през 1992 г., цитирайки влошените продажби и трудната среда за рефинансиране. Той прогнозира загуба от 6,2 до 7,6 милиарда долара за първите шест месеца на тази година.

Новината предизвика разпродажба на ценните книжа на компанията, принуждавайки я за кратко да спре търговията с 11 от своите оншорни облигации. Китайските държавни медии съобщихапо това време, че се очаква предприемачът скоро да започне преструктуриране на дълга.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР