Проблемите, свързани с донорството в страната, мерките за преодоляването им,

...
Проблемите, свързани с донорството в страната, мерките за преодоляването им,
Коментари Харесай

Имаме проблем с трансплантациите и не можем да си затваряме очите, обяви Ананиев

Проблемите, свързани с донорството в страната, ограниченията за превъзмогването им, положителните практики при реализирането на донорски обстановки и кондиционирането на донорите бяха разисквани на среща сред управлението на Министерството на здравеопазването, координаторите по донорство и шефовете на многопрофилните лечебни заведения с над 50% държавно присъединяване.
 Забавянето на белодробни трансплантации е по виновност на здравното министерство  Директорът на организацията по трансплантации отново подаде оставка, този път я одобряват
„ Броят на хората, които чакат за органи, се усилва, а броят на донорите, надлежно и на трансплантациите, понижава. Имаме проблем и не можем да си затваряме очите. Ето за какво е значимо да работим освен на национално равнище, само че и по места посредством вас, координаторите по донорство ", съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Той срещна присъстващите с дейностите, подхванати от министерството за поощряване на донорството. В момента тече подготовка на Национална стратегия за донорството и Пътна карта към нея.

„ Работим и по изменението на Наредба № 29, която урежда финансирането на трансплантациите. В непрекъснат контакт сме с най-хубавите центрове по трансплантология в Европа за обмяна на опит и образование на наши експерти ", уточни здравният министър.

С негова заповед ще бъдат основани и три работни групи, които да предложат по-добър механизъм за организация на процесите по донорство на равнище регионални структури, както и да изработят рекомендации, управления и насоки за работата на координаторите по донорство.

Подготвя се и въвеждането на система за автоматизация и надзор на активността по отношение на оповестените в Изпълнителната организация по трансплантации донори – какъв е донорът, къде се намира, кой и по какъв начин го кондиционира и така нататък

По думите му се чака през декември патриарх Неофит и Светият синод да излязат с публично мнение по отношение на донорството. Предстои среща и с Националния съвет на религиозните общности в България.

Министерството на здравеопазването работи по правенето и одобряването на медицински стандарт по донорство, който да стъпи на положителните европейски практики.

Координаторите по донорство приканиха за провеждането на повече и регулярни образования за възстановяване качеството и организацията на тяхната работа. Ръководството на Министерство на здравеопазването пое ангажимент за честота на срещите с координаторите по места и надграждане на постигнатите досега резултати.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР