Проблемите със самотата се проявиха най-ярко при настъпване на пандемията,

...
Проблемите със самотата се проявиха най-ярко при настъпване на пандемията,
Коментари Харесай

„Пазарът на самотата“: Новата цел за инвеститорите

Проблемите със самотата се демонстрираха най-ярко при настъпване на пандемията, когато всички бяхме принудени да си стоим у дома без хоризонт по кое време изолацията ще свърши.

Това обаче беше единствено слагане на дневен ред на проблем с доста по-дълбоки корени, чието решение не бе открито с края на локдауните.

Тук не става дума само за самотност поради неналичието на съкровен сътрудник.

Говорим за това чувство, което се появява при човек, който счита, че не просто няма с кого да споделя проблемите и вълненията си, без значение дали има близки, а и за убеждението, че други като него рядко се срещат. Може да става дума за заболяване, сложна акомодация, взаимозависимост и куп други проблеми.

Самотата може да бъде заплашителен камшик. Психическите вреди, които нанася, неведнъж са недооценявани, само че те могат да доведат до редица отрицателни последици.

Когато сполучливият израелски предприемач Бенямин Гаон е диагностициран с рак на бъбреците, неговите близки прекарват години наред в опити да му оказват помощ.

Болният има достъп до висококвалифицирана здравна помощ, само че скоро неговият наследник Боаз Гаон вижда дълбоката самотност, в която татко му изпада най-много поради неналичието на връзка с хора в неговата обстановка. Бащата умира през 2008 година, а малко по-късно историята му се трансформира във ентусиазъм за основаване на стартъпа Wisdo Health.

Компанията е създател на приложение със същото име. Неговата е концепция е 24-часова психична помощ за хора с разнообразни болести. Целта е човек да се свърже с други с сходни проблеми анонимно и когато и да е. Дори когато просто желае да си поговори с човек, който го схваща.

Младият Гаон споделя за концепцията си на вложителя Марк Андерсен, който единствено след няколко минути диалог слага следната диагноза:

Значи ти си на пазара на самотата

Гаон е изумен какъв брой тъкмо е определението, въпреки на него самия да не са му идвали мислено тъкмо тези думи. Досега неговата компания е съумяла да събере над 11 млн. $ вложения. Wisdo може и да минава за дребна компания, само че е доста апетитна за вложителите, написа Insider.

Всъщност тяхната история е доста показателна за това какво се търси от хората с пари на този пазар. Самотата и обвързваните с нея опасности – меланхолия, тревога, деменция и даже ранна гибел – се усилват в последните години.

Инвеститорите търсят стартъпи и хрумвания, които биха помогнали на всички останали в дълготраен проект. Отсъствията поради болнични по сходни аргументи са измежду най-скъпите за фирмите в Съединени американски щати. Става дума за 154 милиарда $ годишно. А в опит да се бори с изолацията на възрастните държавната здравна стратегия харчи още близо 7 милиарда $.

Ето за какво компании като Wisdo провокират все по-голям интерес.

Рецепта при битката със самотата няма

Някои оферират съвещания с лекари, други се насочват към свързването на хора в сходно състояние и връзка сред тях. Това може и да се назова тип обществена мрежа, само че за защита категория консуматори.

През 2017 година Райли Сарабиа е диагностицирана с биполярно разстройство и споделя на родителите си, че изпитва непоносима самотност. Майка и татко ѝ не съумяват да ѝ оказват помощ, тя в последна сметка си отива от свръхдоза опиати.

Родителите ѝ са създатели на компанията Pyx Health, създател на приложение, основано с концепцията да свързва и оказва помощ на самотни хора.

Наскоро компания от Минеаполис разгласи, че е вложила в плана на фамилията на Райли. Инвеститорите считат, че опитът да се оказва помощ на хора с проблеми не е единственото, което ги е впечатлило. Според тях инвестицията ще се върне.

Нюйоркският стартъп Peoplehood има различен метод. Вместо да предлага медицински практики за решение на казуса, методът му е да провежда групи от по 20 души, които се изслушват и се пробват да оказват помощ един на различен. Подобно на други компании, те също набират много вложения, само че не споделят точния им размер.

Общото сред тези приложения е, че се пробват да оказват помощ на хора, физически отделени от общността. Т.е. наличието на другар не е наложително. Това неизбежно повдига въпроса и за ролята на технологията и може ли тя в в един миг да замести индивида изключително след навлизането на изкуствения разсъдък.

Някои от фирмите към този момент се пробват да включат и тази технология и единствено бъдещето ще покаже до каква степен сполучлив ще е опитът. Особено като се има поради, че точно обществените мрежи са считани за една от основните аргументи за растящия брой самотни хора. Все отново те направиха тъй че човек да гледа повече телефона си, в сравнение с близките. Всъщност през последните десетилетия се регистира взрив на всевъзможни онлайн общности за сметка на традицонните от вида на черква, клуб по ползи, състезателен тим и други

Изхождайки от тези обстоятелства, опитът на технологията да замести това, което самата технология е разрушила, кара някои да бъдат много сериозни. Едно от сравненията гласи, че да се опиташ да решиш казуса със самотата по този метод е все едно производителите на пластмасови бутилки да ти продадат концепцията за преработването.

Това несъгласие обаче все още очевидно не тормози доста хора. Подобни компании набират известност, а дружно с това – и пари.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР