Проблемите с водата предизвикаха вълнение в България. В последните дни

...
Проблемите с водата предизвикаха вълнение в България. В последните дни
Коментари Харесай

Как се живее на воден режим десетилетия?

Проблемите с водата провокираха неспокойствие в България. В последните дни стана ясно, че запасите в няколко язовира понижават и с цел да стигнат на популацията , би трябвало да се употребяват единствено за битови потребности.

116 951 души живеят в места с нарушено водоснабдяване в края на 2019 година, демонстрират данни на ВиК операторите в страната.

Един от тези градове е Омуртаг, където няколко генерации живеят в непрекъснат воден режим. От 30 години водата се пуска за няколко часа заран и вечер. Затова и животът там е под часовник. 

Дневният разход на фамилията на Петър Бончев е към 20 литра. Те живеят във високата част на Омуртаг, където водата идва последно и стопира първо.
 Вода в Омуртаг има по 7-8 часа, разграничени заран и вечер. dariknews.bg-->

На обяд в никакъв случай не пускат вода . " Сутрин и вечер по два часа имаме постоянно, съвсем постоянно по 2 часа ", споделя Петър. 

Затова в къщата му постоянно има готови туби с вода. Има бидони с канела, посредством които се мият чиниите. За пране и къпане се следи часовника.

Имам бойлер на дърва, запалителен, подгрява се до момента в който пристигна водата и за 2 часа се оправяме . Прането - знаем долу-горе по кое време ще има вода и когато има вода – тогава пускат прането, изяснява мъжът.

За пиянство - върви с колата си до селски чешми - най-малко един път седмично. 
 Вода в Омуртаг има по 7-8 часа, разграничени заран и вечер. dariknews.bg

Проблемът с водата в Омуртаг е от десетилетия . Градът се зарежда от извор в Сливенско, а водата идва по 45 километра тръби.

От юли месец не е валяло дъжд. Дебита на водоизточника, който обикновено при влажна година е над 50 литра в секунда, сега е 23 . И тръгвайки 23 литра от Кипилово в град Омуртаг идват към 16. Загуби по трасето. Отстраняват се навреме. Но казусът е, че като спрем трасето за премахване на повреда, водата след това пътува 11 часа, обяснява инж. Явор Миланов, който е шеф на ВиК-Търговище.

 Вода в Омуртаг има по 7-8 часа, разграничени заран и вечер. dariknews.bg

Най-големите загуби не са по водопровода от Сливенско до Омуртаг, а по тръбите вътре в града.

През 2018 загубите в град Омуртаг са 72%. При население към 6000 индивида на град Омуртаг, при норма 120 литра – това са 700 кубика дневно . В момента в град Омуртаг влизат към 1400 кубика дневно и тя не доближава, споделя инж. Миланов.

Решението да има непрекъснато вода в града е в нова ВиК мрежа в града.

Община Омуртаг през предходната година, ние сме го съгласували, има направен план за замяна на вътрешната водопроводна мрежа и се чака финансиране, изяснява шефът на ВиК.
 Вода в Омуртаг има по 7-8 часа, разграничени заран и вечер. dariknews.bg

Според него реализацията на този план ще отнеме към 2 години , а цената му е към 12 милиона лв..

Докато чакат реализирането на плана, жителите на Омуртаг най-малко няма да имат нарастване на водата и тя ще остане 2.20 за кубик.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР