Проблемът съществува от 15 годиниНовите правила са изпратени за съгласуване

...
Проблемът съществува от 15 годиниНовите правила са изпратени за съгласуване
Коментари Харесай

Пожизнен ТЕЛК за необратими заболявания

Проблемът съществува от 15 години
Новите правила са изпратени за координиране в Съвета за тристранно съдействие

Всеки може да се преосвидетелства

Хората с необратими болести ще могат да получат доживотен ТЕЛК. С това се поставя завършек на проблем, действителен от 15 години.

Решението визира пациенти с всевъзможни групи болести - генетични, наследствени, добити. Условието е да са необратими. В този случай се получава оценката за степента на провали от болестта и тя е пожизнена. Всеки би могъл да отиде да се преосвидетелства, изключително в случай че се появи съпътстващо заболяване, което утежнява качеството му на живот.

Регламентирането на новите правила за ТЕЛК ще стане посредством Наредба на министъра на опазването на здравето, която е изпратена за координиране в Съвета за тристранно съдействие. След като бъде върната оттова, ще се обнародва в Държавен вестник.

Заради условието на член 69, алинея 1 от Наредбата за здравната експертиза, според който при множествени увреждания, някои недефинитивни, срокът на инвалидността се дефинира от една до три години. В огромна част от случаите обаче съпътстващите увреждания, които постановат периодическото преосвидетелстване, нямат решаващо значение при установяване на общия % трайно понижена работоспособност/вида и степента на увреждане.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР