Проблемът със свръхзадлъжнялостта е проблем не само на хората и

...
Проблемът със свръхзадлъжнялостта е проблем не само на хората и
Коментари Харесай

Омбудсманът предлага законопроект за частния фалит

Проблемът със свръхзадлъжнялостта е проблем освен на хората и техните фамилии, само че и на кредиторите, на обществото, страната, даже на фиска. Тези проблеми бутат хората, нагледно казано, към сивата стопанска система и емиграция. Те са сложни и би трябвало да се търсят решения. Това каза в утринния блок на Българска национална телевизия омбудсманът Мая Манолова.

Статистиката сочи, че над 12% от заемите у нас попадат в графата " неприятни ". Според Манолова, съществена причина за това е цикличният темперамент на стопанската система, както и свръхразвитият пазар на кредитни услуги. 

Мая Манолова показа за разискване законопроект за неплатежоспособност на физическите лица. 

Направихме изследване какви са настройките на българските жители за това законодателство. След това изготвихме идея за главните въпроси по тази тематика. Заедно с моя екип и магистрати от Софийския областен съд изписахме текстовете, които представихме, сподели тя.

Пример за потребността от подобен закон е случай с жена на име Веселка Божилова, представен от Българска национална телевизия, която за няколко месеца губи всичко откакто е изтеглила заем, с цел да отвори аптека, само че не съумява да го изплаща по независещи от нея аргументи. Банката разпродава цялото ѝ имущество, а години по-късно тя към момента е дебитор.

Идеята на закона за частния банкрут е добросъвестни длъжници като нея да получат втори късмет, щом частният банкрут стане вероятен. Проектозаконът предлага бърза процедура пред съда, отчасти или цялостно опрощаване на отговорностите при избрани условия. Ще има и електронен указател, в който 10 години информацията за длъжниците ще бъде обществена.

" Една от аргументите е и българското законодателство, което трансформира българския жител в най-беззащитното лице. Няма отбрана за предприемчивия жител, който е поел риска да стартира икономическа активност, което е голям проблем за обществото ", счита Мая Манолова.

Не предприемем ли законопроект за персоналния банкрут, ние убиваме предприемчивостта на младежите. Не може да има постоянна страна при финансово нестабилни жители, това е заблуда, безапелационна е тя.

Омбудсманът изясни, че е направено европейско относително правно изследване по какъв начин в обособените страни са изписани тези закони и по какъв начин действат. Темата не е нова за никоя от българските институции.

Според Манолова, политическата поддръжка за законопроекта ще бъде извънредно сложна задача.

" Депутатите се разсейват, когато става дума за тематики, по които има съществени стопански ползи, когато има разлом сред ползите на жителите и финансово и стопански мощните. Затова аз ще насоча своите старания да обясня на тези субекти, че това е и в техен интерес, че законът няма да пази недобросъвестните ", сподели още тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР