Проблемът със свръхзадлъжнялостта е проблем не само на хората и

...
Проблемът със свръхзадлъжнялостта е проблем не само на хората и
Коментари Харесай

Манолова: Убиваме предприемачите без частен фалит

Проблемът със свръхзадлъжнялостта е проблем освен на хората и техните фамилии, само че и на кредиторите, на обществото, страната, даже на фиска. Тези проблеми бутат хората, нагледно казано, към сивата стопанска система и емиграция. Те са сложни и би трябвало да се търсят решения, акцентира омбудсманът Мая Манолова в изявление за Българска национална телевизия.

Вчера тя беше хазаин на полемика, отдадена на плана на закон за гражданската неплатежоспособност.

Статистиката сочи, че над 12% от заемите у нас попадат в графата " неприятни заеми ". Според Манолова, съществена причина за това е цикличният темперамент на стопанската система, както и свръхразвитият пазар на кредитни услуги.

„ Една от аргументите е и българското законодателство, което трансформира българския жител в най-беззащитното лице. Няма отбрана за предприемчивия жител, който е поел риска да стартира икономическа активност, което е голям проблем за обществото “, сподели омбудсманът.

Не предприемем ли законопроект за персоналния банкрут, ние убиваме предприемчивостта на младежите. Не може да има постоянна страна при финансово нестабилни жители, това е заблуда, безапелационна е Манолова.

По мотив направения законопроект за персоналния банкрут, омбудсманът изясни, че преди този момент е направено европейско относително правно изследване за това по какъв начин в обособените страни са изписани тези закони и по какъв начин действат

„ Направихме изследване какви са настройките на българските жители за това законодателство. След това изготвихме идея за главните въпроси по тази тематика. Заедно с моя екип и магистрати от Софийския областен съд изписахме текстовете, които представихме през вчерашния ден “, изясни Мая Манолова.

Тази тематика не е нова за никоя от българските институции. Този закон ще превъзпита банките, финансовите институции, че те не могат да те бутат в ъгъла и да ти вземат въздуха, добави Манолова.

Според нея, политическата поддръжка за законопроекта ще бъде извънредно сложна задача: „ Депутатите се разсейват, когато става дума за тематики, по които има съществени стопански ползи, когато има разлом сред ползите на жителите и финансово и стопански мощните. Затова аз ще насоча своите старания да обясня на тези субекти, че това е и в техен интерес, че законът няма да пази недобросъвестните. “

Омбудсманът разяснява и ветото върху Закона за Черноморското крайбрежие, като съобщи, че е съгласна с претекстовете на президента: „ Изключително незаслужено е за безобразията по Черноморското крайбрежие да бъдат нарочени едни общности, които са се борили против бетонирането на плажовете. “

Надявам се, че депутатите ще се вслушат в тези причини. Аз ще съм подготвена с конституционна тъжба и в случай че ветото бъде отхвърлено, ще я подам в съда, безапелационна е Манолова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР