Проблемът със съсловните организации на магистратите е много по-малък в

...
Проблемът със съсловните организации на магистратите е много по-малък в
Коментари Харесай

Красимир Шекерджиев: Не Съюзът на съдиите , а Институтът по правосъдие ще пострада повече от забраната за външно финансиране

" Проблемът със съсловните организации на магистратите е доста по-малък спрямо проблемите, които ще се появят за финансирането. Ако поправките в Закона за правосъдната власт бъдат признати, огромна част от активността на Националния институт на правораздаването (НИП) да вземем за пример ще бъде сложена в заплаха. " Това съобщи по БНР Красимир Шекерджиев, определен за член на Съдийската гилдия на бъдещия Висш съдебен съвет от съдийската квота.

Коментарът на Шекерджиев е във връзка импортирания от няколко депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти план за промени в Закона за правосъдната власт, който към този момент мина в Правната комисия на първо четене и планува забранао за финансиране на съсловните организации на магистратите от външни /чуждестранни източници/. Действащият интензивно с реакции по всички събития и процеси засягащи правосъдната власт обаче е най-вече Съюзът на съдиите в България (ССБ). Освен ССБ срещу плана излязоха със мнения и организациите на прокурорите, следователите и административните съдии.

Шекерджиев, който сега е арбитър от Върховния касационен съд, подсети: " Ние сме членове на европейската правосъдна мрежа. Всяка година десетки магистрати пътуват – на продан, на стаж. Ако се приключи това финансиране нито една делегация няма да може да отиде на образователно посещаване нито в съдилищата от общността, нито в Люксембург. "

Чрез този продан в границите на европейската правосъдна мрежа се реализира съдействие, продан на познания и хрумвания, изясни Шекерджиев. И предизвести: " Ако поправките бъдат признати, българската магистратура ще бъде изолирана от всички сходни начинания, чисто физически няма да можем да отидем до Академията в Трир, тъй като там финансирането не е национално ".

Върховен касационен съд не е питан за мнение по законопроекта, все пак висшите съдии са решили да дадат мнение, само че по думите на Шекерджиев е подозрително дали ще бъде чут Върховен касационен съд. Особено откакто Народното събрание не оибърна внимание на рецензиите на Върховен касационен съд за измененията в Наказателно-процесуален кодекс, които трансферират от в спецсъда делата за корупция във високите етажи.

Кариерните бонуси за кадровиците - " цялостно безобразияе "

Така Красимир Шекерджиев дефинира предлагането в Закон за съдебната власт, членовете на Висш съдебен съвет след привършване на мандата им да могат да избират в кой съд или прокуратура от същото равнище да отидат.

" Ще напусна положителния звук и ще кажа, че тези промени са същинско безсрамие. Никой не е отишъл във Висш съдебен съвет принудително, а по избор. Още повече, че във Висшия правосъден съвет към този момент има значително
бонуси – да вземем за пример заплата, в пъти по-голяма от магистратската, коли с водачи, до момента в който във Върховен касационен съд нямаме освен коли, само че и паркоместа. И на този декор да се контракти и бонус е безсрамие ", съобщи Шекерджиев.
По думите му по този начин се заобикалят разпоредбите за кариерно израстване, гласувани от самия Висш съдебен съвет. В същото време сега състезанията са " запушени " и работещите в системата не могат да мръднат нито по хоризонтала, нито по вертикала.

Запитан дали когато встъпи като член на Висш съдебен съвет, той самият няма ли да употребява служебна кола, съдията сподели: " Има трамвай номер 7, който ще ми свърши чудесна работа ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР