Проблемът с това, което се нарича системата HEMS, е това,

...
Проблемът с това, което се нарича системата HEMS, е това,
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев: Трябва да имаме Закон за спасяването на човек

" Проблемът с това, което се назовава системата HEMS, е това, че той сплотява няколко аспекта - едно е планинско избавяне, друго е водно избавяне, трето е бедствия и повреди, четвъртото е авиационно избавяне, в случай че аероплан падне на територията на България, последното е така наречен хеликоптерна кола за спешна помощ. Затова би трябвало да виждаме цялостната картина и тогава да посочим какъв брой да бъдат, къде да бъдат, какъв да бъде екипажът, по какъв начин да се образова, по тази причина не би трябвало единствено да задълбаваме в един въпрос, който се чува единствено в последно време - по кое време да пристигна хеликоптерът? "

Това съобщи пред БНР доктор Александър Симидчиев, пулмолог и някогашен народен представител от " Демократична България ".

" Отговор на този въпрос би трябвало да бъде - хеликоптер за кой регион на България - за морските градове, за планинските, за труднодостъпните? Друг значителен въпрос е от кое място могат да изхвърчат и да кацат тези хеликоптери? ", пита доктор Симидчиев.

" При в този момент настоящото законодателство, в случай че не се промени законът, единствените, които имат право да кацат отвън публично сертифицираните летища, са хеликоптерите на Министерство на защитата и на Министерство на вътрешните работи. Затова и виждаме толкоз постоянно да се употребява само Спартан, а това неефективно, когато става дума за транспорт единствено на едно лице ", изясни пулмологът.

" Например Авиоотряд 28 е второстепенен разпоредник с бюджета на Министерство на превоза. Но в случай че те са към Министерство на превоза, могат да кацат и изхвърчат единствено от и на публично сертифицирани летища. А не където има потърпевш човек ", посочи доктор Симидчиев.

" Затова преди да посочваме кой да бъде хеликоптерът и какъв брой да бъдат, би трябвало да помислим върху това по какъв начин да организираме този развой в един логичен и синхронизиран метод, което може да стане само с ново законодателство, обвързвано с това да имаме Закон за спасяването на човек. Това да включва всички типове избавяне и да се уточни съответно кои институции, с кои свои сили и средства могат да допринесат за спасяването ", съобщи доктор Александър Симидчиев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР