Проблемът с предназначението на партерните етажи не е от днес

...
Проблемът с предназначението на партерните етажи не е от днес
Коментари Харесай

Да има детски градини в партерните етажи на жилищните сгради

Проблемът с предназначението на партерните етажи не е от през днешния ден и през вчерашния ден. В зората на демокрацията съвсем не остана жилищна постройка, чийто сутеренен етаж да не беше преустроен и трансфорат в търговски обект. Някои притежатели дотам трансформираха визията на парцела си, че се стигна и до компрометиране структурата на цялата постройка. Създадоха се и няколко неправителствени сдружения от жители единствено и единствено да се прекрати безумното преустрояване.

Днес обаче има ново предложение – във въпросните парцели да се позволи строителството на детски градини. Идеята е на Столична община. „ За задачата би трябвало да се създадат промени в разнообразни нормативни актове. Не желая да изземвам функционалностите на други институции, само че от ден на ден вложителите осъзнават, че с цел да има положителни условия за клиентите им, те би трябвало да обезпечат и грижа за децата - зелени площи, детски площадки и центрове. В момента не е разрешено да се вършат детски градини на партерни етажи, а единствено детски центрове, само че има такава европейска процедура. Това е опция да се разшири потенциалът на системата”, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

От общината са подготвени да си партнират с вложители, които желаят да построят детски градини. Направление „ Архитектура и градоустройство” работи върху промени по Наредбата за разполагане на публични здания, които ще предложи на Министерство на регионалното развитие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР