Проблемът с липсата на лекарства никога не е бил толкова

...
Проблемът с липсата на лекарства никога не е бил толкова
Коментари Харесай

Николай Костов: Проблемът с липсата на лекарства никога не е бил толкова сериозен

Проблемът с неналичието на медикаменти в никакъв случай не е бил толкоз сериозен, колкото в този момент. Това сподели пред Нова тв ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов. По думите му главната причина за това е нарасналото ползване през последните две години.
 
„ Проблемът в никакъв случай не е бил толкоз сериозен, колкото е в този момент, за последните 10 години. Списъкът с изчезналите медикаменти е доста огромен, като сериозен е казусът с медикаментите, свързани с Коронавирус. Поради високото ползване на тези медикаменти има недостиг в областите, в които са употребявани преди Коронавирус.
 
Нарушените вериги на доставки и произвеждане са измежду главните аргументи за недостига, добави още той.
 
„ Проблем е и паралелният експорт. Имахме среща със здравния министър, осведомен е със обстановката, само че не зависи доста от министерството. Надявам се да има смяна в осведомителната система и да не може да се заобикаля толкоз елементарно ”, сподели още Костов.
 
Разраства се и търговията на черно с лекарства, като потребителите са принудени да си закупят съществени медикаменти от прилежащи страни.
 
„ Цените на медикаментите, предлагани без лекарско наставление нарастват. Медикаментите с рецепта задържат досегашните си равнища, даже се усеща поевтиняване. Кризата обаче ще се отрази върху клиентите. Някои от тях към този момент се отхвърлят от медикаментите, които до момента са приемали, поради високите цени.
 
Николай Костов е безапелационен, че в този миг извънредно уместно е намаляването на ДДС-то на медикаментите.
 
„ Това ще направи медикаментите по-достъпни, ще понижи и тяхната цена ”, сподели още той.
 
Източник: NOVA TV
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР