Проблемът с домашното насилие се превърна в пандемия. Само за

...
Проблемът с домашното насилие се превърна в пандемия. Само за
Коментари Харесай

В София стартира нова услуга в помощ на жени и деца, преживели домашно насилие


Проблемът с домашното принуждение се трансформира в пандемия. Само за 2020 година формалната статистика сочи, че над 3057 са делата по Закона за отбрана от домашно принуждение, т.е. за издаване на ограничаващи заповеди.

,,Бог знае какъв брой са нуждаещите се, които не знаят, нямат информация или достъп до адвокатска помощ. Това не може да продължава по този метод, не бива да продължава и няма да продължава, разяснява ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев на конференция, на която дружно с Фондация " Анимус "  представиха началото на новата обществена услуга " Правна клиника ", ориентирана към дами и деца, претърпели домашно принуждение.

Чрез новата обществена услуга засегнатите дами и деца ще могат да получат гратис юридически съвещания и процесуално посланичество на потърпевшите, психическо консултиране, както и информиране по обществени въпроси, показват от общинския съвет. Това ще става посредством позвъняване на горещата телефонна линия на Фондация " Анимус "  , както и всички вероятни контактни форми на Столичната община, в това число и през контактния център. Това е първата в страната " Правна клиника "  за дами и деца, потърпевши от домашно принуждение. 

Освен новата обществена услуга, следва и подписване на контракт за отваряне на предпазено жилище, в което 10 дами и децата им могат да бъдат настанени при положение на потребност за интервал до шест месеца. Всички издръжки и режийни разходи ще бъдат безвъзмездни за тях. Очаква се жилището да стартира да действа през октомври. Това е второто такова жилище в София, уточни Георгиев, представен от Българска телеграфна агенция.

Надежда Стойчева, шеф на Фондация " Анимус "  заяви, че помощта за жертвите на домашно принуждение е отлагана във времето. През годините случаите а принуждение са се нараснали, а ограниченията против него са останали безхаберни. Стойчева уточни, че смяна в закона за отбрана от домашното принуждение е предходна единствено през Министерския съвет по време на последното постоянно държавно управление, само че не и през гласоподаване в Народното събрание.

Тази новаторска услуга, която Столичната община извоюва, е събитие, което би могло да бъде образец за услугите, които са нужни за жертвите на принуждение в страната, сподели тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР