Проблемът с дефицита на пясък по Черноморието ни може да

...
Проблемът с дефицита на пясък по Черноморието ни може да
Коментари Харесай

Борим дефицита на пясък по морето с изкуствени плажове

Проблемът с недостига на пясък по Черноморието ни може да се реши със основаване на изкуствени плажови линии. Това планува природосъобразен способ за ръководство (създаване, поддържане и нарастване) на свободни плажове, създател на който е инж. Генчо Георгиев. Неговата разработка е измежду десетте номинации в категорията „ Иновация ” на вторите Годишни награди в туризма.

Методът планува създаване пред инженерните уреди или брега на изкуствени дънни пясъчни релефни форми и/или уреди, ръководещи трансформацията на вълнението и придвижването на наносите в бреговата зона. Така ще се основат поредни зони на дивергенция и конвергенция на разпространяване на вълнението, което ще докара до гасене на вълновата сила и нейното ориентирано потребление за повишаване и многогодишно поддържане на съществуващите или основаните с подобаващ зърнометричен състав и надолнище свободни плажове.

Ако свободният плаж не донесе позитивен резултат, то той не утежнява положението на брега. Напълно се изключва нуждата от строителна площадка и бетонови работи на морския бряг, означи за Дарик инж. Георгиев.

Трябва да се изследват подобаващи кариери от пясък с нужния зърнометричен състав от естествени подводни валове, ситуирани на неголяма дълбочина от брега, заровени пясъци по остарели брегови линии на крайбрежията на Черно море, както и палеоруслата на крайбрежните речни долини.

Проблемът с недостига на пясък се е усещал постоянно по морското ни крайбрежие. Колкото повече има техногенна интервенция в това направление, толкоз повече пясъкът липсва от местата, където ни се желае да го има, и се натрупва където не желаеме, посочи инж. Георгиев. Той даде за образец Варна, където буните на плажа имат за цел и да задържат изкуствено посипания сред тях пясък. Буните правят работа, само че изместват в дълбочина естествения наносен поток към крайбрежието и пясъкът се насочва към отсрещния бряг на „ Аспарухово ”. Затова плажът в квартала нараства, а варненският плаж в основата на вълнолома понижава, изясни специалистът.

„ Изграждането на свободни или изкуствени плажове е публикувано в доста страни по света, а при нас е табу. Имаме единствено плахи опити в тази тенденция, освен това несполучливи ”, означи експертът. По думите му, с изключение на всичко, това съставлява и повишаване на територията на България.

Към всеки един сектор би трябвало да се подхожда самостоятелно, счита инж.Георгиев. Той твърди, че планът му съставлява оригиналност в международната хидротехническа просвета и процедура. Съобразен е с европейските цели за запазване на естествените запаси на Черно море и съставлява техническо решение със забележителен екологичен резултат, ниски разноски и къси периоди за осъществяване. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР