Проблемът с Африканската чума по свинете се разраства, нови и

...
Проблемът с Африканската чума по свинете се разраства, нови и
Коментари Харесай

Нинова: БСП знае какво трябва да се направи за справяне с чумата по свинете

Проблемът с Африканската чума по свинете се разраства, нови и нови региони са обхванати от заболяването, а прогнозите на специалисти са, че до края на август цялата страна ще бъде наранена, съобщи на конференция водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Тя е безапелационна, че   левицата знае какво би трябвало да се направи за справяне с Африканската чума по свинете.

Българска социалистическа партия се е срещнала със експерти, ветеринари, ловни дружинки, които са предложили ограничения.

Социалистическата партия има съответни оферти към ръководещите: Министерският съвет да се събере и да дефинира един фонд от бюджетния остатък, от който да заплати по пазарни цени на стопаните, чиито животни са избити; би трябвало да се централизира процесът и да стане държавна политика - да се направи среща с ръководителите на всички ловни дружинки, да се финансират от държавното управление обходи по ловните райони и редица други ограничения, които те самите оферират още през 2018 г.; среща със Съюза на ветеринарните лекари и подписване на рамков контракт с тях.

Нинова акцентира, че в страната има над 2000 ветеринарни лекари, които сега не се употребяват - те са на частна процедура и всеки подписва контракти най-много с огромните свинеферми и не стъпват в дребните райони.

От 4 години тези лекари нямат контракт с Министерството на земеделието и храните, а са нужни със своята подготвеност и експертиза, сподели още лидерът на Българска социалистическа партия.

Нинова подчертава, че има и по-дългосрочни и средносрочни ограничения, които би трябвало да се възнамеряват още занапред: промени в наредбата за регистрация на домашните животни, която все още е безпределно комплицирана и бюрократична и затруднява хората; държавна политика за екарисажите, които са били унищожени от държавното управление на Борисов, заради което в този момент има риск от екологична злополука.

Трябва да се алармира прокуратурата за безучастие на длъжностни лица, които доведоха до това положение, прикани Нинова.

Според нея постоянно, когато има такива събития и митинги, стартират операции и се употребява тъгата на хората за политически и партийни дивиденти:

" Нямаме никакво желание да трупаме партиен дял от нещастието на хората. Нямат партиен цвят тези, които ще пострадат. Ще пострадаме всички българи. "

По думите й ще пострада стопанската система, ще се усили вносът и цените ще ударят по джоба всеки консуматор: " Това обществено напрежение, което ври и кипи в страната, изисква надпартийно схващане и национално българско съзнание. "

Не може цялата страна да ври и кипи от подобен сериозен проблем, да имаш механизмите в ръцете си да го решиш и единственото прессъобщение от държавната пресслужба да бъде за среща на премиера с футболен клуб " Арда ", разяснява още Нинова.

Разбираемо е какво се случва - идват локални избори и Борисов несъмнено взема отново акцията на ръчно ръководство. И стартира да раздава пари по места занапред, каза лидерът на Българска социалистическа партия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР