Проблемът идва в момента на публикуването на журналистическите разкрития, когато

...
Проблемът идва в момента на публикуването на журналистическите разкрития, когато
Коментари Харесай

"Репортери без граници": разследващата журналистика в България - мисия възможна

Проблемът идва сега на публикуването на журналистическите разкрития, когато вместо овации на признателност публицистите съвсем несъмнено се сблъскват със стена от безмълвие, управляващи с " необятно затворени очи " или по-лошо - биват следени, унизени и обезсърчавани посредством акции за очернянето им и са наричани " врагове на страната ", се казвав отчета на " Репортери без граници "

© Велко Ангелов Още по тематиката
Медийната клоунада на Пеевски

Новите промени в гласувания на първо четене проектозакон на Движение за права и свободи за медиите са продължение на подигравката с Народното събрание и властта
13 юли 2018
Промените в Българска национална телевизия: Равнис по ползите на властта

След решението на съда по условната присъда на Константин Каменаров ще има или нов конкурс за общоприет шеф, или договорка с ръководещите
29 юни 2018
Двама специалисти и един бизнесмен за провокациите пред медийния бранш

В каква посока би трябвало да се промени публицистиката, с цел да продължи да извършва главната си роля на коректив
18 май 2018 Със заглавието " Мисията е допустима: проверяващата публицистика в България " интернационалната организация " Репортери без граници " разгласява няколкостраничен отчет за положението на публицистиката в страната.

В отчета се споделя, че може и да е парадоксално, само че за стимулирани публицисти в България е елементарно да открият, проверяват и събират доказателства за корупция и корист с власт. Проблемът идва сега на публикуването на разкритията, когато вместо овации на признателност публицистите съвсем несъмнено се сблъскват със стена от безмълвие, управляващи с " необятно затворени очи " или по-лошо - биват следени, унизени и обезсърчавани посредством акции за очернянето им и са наричани " врагове на страната ".

Какво установи отчетът

Причините са класическите - корумпирани редактори и издатели, автоцензура, напън от управляващите и от притежатели на медиите, съсредоточена в ръцете на олигарси, които употребяват пресата като " медийни бухалки " за реализиране на надзор и наказване на малцината противопоставящи се ".
Сочи се също по този начин, че страната е най-зле в Европейски Съюз по критерия независимост на медиите (в годишната класацията на " Репортери без граници " от април България е на 111-о място по независимост на медиите в света от общо 180 страни, като стои по-ниско и от страните в Западните Балкани, които са отвън ЕС), само че в това време тя, механически видяно, е положително място за проверяваща публицистика. Причината е, че има настоящи и евтини за достъп обществени регистри, условие от политици и висши чиновници да заявяват имуществото и споровете си на ползи, публичните поръчки може да се наблюдават онлайн и, в случай че всичко това не е задоволително, да се употребява Законът за достъп до информация, избран като " един от най-хубавите закони за бистрота в Европа ".

" Репортери без граници " обръщат внимание, че " не е чак подобен неразгадаем проблем " въпросът с финансирането, тъй като има няколко български и интернационалните фондации, подготвени да поддържат планове на качествената проверяваща публицистика.

В подобен сложен подтекст проверяващата публицистика в България още не е мъртва, показва отчетът. Тя даже показва признаци, че е в положително положение. Благодарение на интелигентното потребление на технологиите проверяващите кореспонденти могат да продължат работата си и даже да заобикалят стената от безмълвие, като популяризират разкритията си измежду обществото посредством обществени мрежи и придобиване на известност, която прави неразкритите проблеми неизбежни за водещите медии и за управляващите. "

В текста има отпратка към отчет на " Репортери без граници " от 2016 година, в който в детайли се споделя за резултата от активността на депутата Делян Пеевски и държавното управление на медийния пазар. В " Медийните олигарси пазарят " името му се загатва 18 пъти и се споделя по какъв начин употребява изданията си като " медийни бухалки ".

Сегашният отчет напомня, че Пеевски е получил надзор над голям брой медии, които са напуснали Етичния кодекс и са основали лични правила, както и че " кръгът на Пеевски " е основал втори съюз на издателите.

Наказателният кодекс на България разрешава да стартира следствие против публицист или издание единствено с подаване на тъжба в прокуратурата за клюка, коментират от " Репортери без граници ".

Процедури на гражданското и наказателното право постоянно са употребявани от държавни чиновници за оказване на напън и за финансово изтощение на публицисти ", допълват от организацията. " В допълнение специфичен член на Закона за кредитните институции санкционира с тежки санкции медии, разгласили неточна информация за финансови институции и това в продължение на няколко години се използваше от Комисията за финансов контрол за изнудване на национални и районни медии ( " Икономедиа " - издател на Капитал и Dnevnik.bg, врачанския в. " Зов Нюз " ).

Примери за напън

В отчета на " Репортери без граници " се даван няколко образци за проверяваща публицистика в България. Но прави и значимото конкретизиране, че: " Мишените на тези телевизионни следствия рядко, а дори и в никакъв случай, не засягат членове на висшите ешелони на властта. "

Няколко печатни издания, които не са благосъстоятелност на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, не престават да разгласяват положителни следствия и да раздрусват ръководещите с доста повече неизменност, в сравнение с техните сътрудници в малките екрани. Това важи изключително за седмичника " Капитал " и всекидневника " Сега ". Известните в предишното с качествени следствия " 24 часа " и " 168 часа " се разделиха с класното си показване откакто се смени притежателят им.

Няколко онлайн медии като Mediapool, ClubZ, Offnews и E-vestnik също разгласяват качествени проверяващи репортажи. Но заради ограничавания в бюджетите си, те не заделят екипи от кореспонденти, които да работят извънредно за следствия.
Документ
Докладът на

Целия отчет може да се прочете в атачмънта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР