Проблемът е в начина, по който се излъчва тази администрация,

...
Проблемът е в начина, по който се излъчва тази администрация,
Коментари Харесай

Стоил Цицелков: ЦИК системно не си свърши работата добре

" Проблемът е в метода, по който се излъчва тази администрация, тя не е виновна към нас, а към партийните централи, които я назначават ", сподели Цицелков в ефира на NOVA.

 

Той уточни, че един от най-големите проблеми е голямото закъснение на организацията. " Отново имахме стресови избори със стресови периоди ", добави той. Според него това е разследване на забавянето на оповестяване на поръчки и търсене на реализатори за тях.

 

По думите му огромният брой невалидни бюлетини се дължат на слаба политическа просвета и слаба готовност на гласоподавателите. " Протоколите в България са доста комплицирани, а процесът е усложен ", добави Цицелков.

 

Според Полина Витанова, ръководител на ОИК-София работата на комисията зависи от членовете, които работят в нея. „ Нито централна,  нито общинска или районна изборна комисия са политически органи. Изборните комисии би трябвало да извършват закона, подобен, какъвто е. При нас и в ЦИК работят експерти с опит ”, сподели Витанова.

 

По мотив информацията, че празни, само че подписани от членовете на СИК протоколи са били качени на уеб страницата на ЦИК попълнени, Витанова изясни, че в ОИК- София няма протокол, който да е признат и сканиран на уеб страницата, а данните в него да липсват.

 

" Вероятно това се е случило в секционната изборна комисия и този протокол е подаден по този метод. Аз не съм го видяла, тези, които настояват, че има такова нещо, би трябвало да го потвърдят ", добави Полина Витанова.  Тя посочи, че недействителните бюлетини не вземат участие в определянето на изборния резултат. " При мажоритарен избор за кмет вземат участие гласовете „ не поддържам никого ”. Те са доста повече от недействителните бюлетини ", сподели още Витанова.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР