Пробите са изследвани в Областната дирекция по безопасност на храните

...
Пробите са изследвани в Областната дирекция по безопасност на храните
Коментари Харесай

Седем диви прасета заразени с трихинелоза в Кърджалийско

Пробите са изследвани в Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/, заяви "Нов живот ".

Резултатите са доказани от Националната референтна лаборатория по паразитни заболявания в София. Шест от инфектираните свине са ударени на територията на Ловно-рибарското съдружие в Момчилград, най-вече в Джебелско.

От началото на ловния сезон в ОДБХ са изследвани 370 свине. През предишния сезон са били изследвани общо 347, като шест от тях са били заболели от трихинелоза.

Ловният сезон 2017/2018 година продължава до втората неделя на януари 2018 година Затова се чака да бъдат открити още трихинелозни свине. Картината е тревожна. В съпоставяне с предходната година броят на отстреляните диви свине, инфектирани с трихинелоза, е по-голям. Затова взаимни отстъпки не трябва да се вършат. Всички отстреляни свине би трябвало да се изследват, безапелационен е шефът на ОДБХ доктор Георги Грозев.

Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което визира хората, домашни и диви животни. Животните се заразяват като ядат месо от заболели от трихинелоза животни, а хората – от инфектирано месо или от месни артикули, недобре топлинно обработени. Заболяването при индивида стартира с отоци по лицето, висока температура, мускулни болки при гълтане, придвижване на очите, дишане и вървене. Понякога стартира с повръщане, разстройство и болки в корема. Заболяването протича тежко, от време на време смъртоносно за индивида.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР