Пробационните служби вече ще прилагат актуализиран инструмент за оценка на

...
Пробационните служби вече ще прилагат актуализиран инструмент за оценка на
Коментари Харесай

ГДИН с нова система за оценка на риска от рецидив при пробация

Пробационните служби към този момент ще ползват обновен инструмент за оценка на риска от рецидив и вреди при правонарушители. Новата система е проектирана и внедрена в електронна платформа, тъй че да улеснява работата на пробационните чиновници. За задачата са подготвени близо 300 специалисти - ръководители на пробационни служби и психолози, които могат да боравят с обновения инструмент и неговата софтуерна версия.

Това са част от главните резултати, които бяха регистрирани на заключителната конференция по план „ Засилване използването на различните ограничения на лишаването от независимост " по Програма „ Правосъдие ", Програмна област 19 „ Корекционни услуги и авансово задържане " на Норвежки Финансов Механизъм 2014 - 2021. Проектът, който се извършва от Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията " (ГДИН), е на стойност 1 100 000 евро, като фокусът през миналите 50 месеца, бе подложен върху възстановяване, развиване и надграждане на пробацията и внедряване на различни форми на наказването отнемане от независимост.

„ Постигнатите резултати в съдействие с нашите сътрудници от Кралство Норвегия са от изключителна значимост за Министерството на правораздаването и са в осъществяване на промяната в системата за осъществяване на наказванията ", съобщи на конференцията заместник-министърът на правораздаването Георги Николов. Той добави, че отговаряйки на поетите интернационалните задължения, в действителност сме надградили компетенциите на чиновниците, които работят с наказаните на пробация лица.

От своя страна основният шеф на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов съобщи, че в границите на плана са реализирани всички заложени резултати, като даде образец с новоразработените стратегии за публично влияние „ Управление на гнева при домашното принуждение " и „ Мотиватор ", както и одобрения Етичен кодекс за пробационни чиновници.

В събитието от страна на норвежките сътрудници присъединяване взеха Кристин Франклин, старши консултант в Международния отдел на Норвежката корекционна работа, ръководителите на Пробационната работа Агдер Гейр Яенсен и Вивиан Болдвик Вобеньо и специалистът Вили Гийл, които оцениха високо взаимната работа с сътрудниците си от ГДИН и показаха вяра, че ползотворното съдействие с България ще продължи и в последващи интервали.

В заключителната конференция се включиха още представители на Националното координационно звено, на Министерството на правораздаването, ръководителите на Областни служби „ Изпълнение на наказванията ", които управляват секторите „ Арести " и „ Пробация ". Национални и интернационалните специалисти, измежду които ръководителят на пробационната работа в Загреб Матеа Сръшен и университетският учител Христо Орманджиев, показаха своя принос в реализирането на плана.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР