Призоваваме изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да подаде незабавно

...
Призоваваме изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да подаде незабавно
Коментари Харесай

ПП-ДБ с мълниеносен удар по новия главен прокурор Борислав Сарафов: Оставка! Веднага!

„ Призоваваме изпълняващия длъжността основен прокурор Борислав Сарафов да подаде неотложно оставка “ – това оповестяват от обединението „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) в своя позиция, публикувана преди минути.
„ В противоположен случай министърът на правораздаването Атанас Славов ще предприеме всички вероятни дейности за преразглеждане на решението за избора на Сарафов “, прецизират от ПП-ДБ.
БЛИЦ напомня, че по-рано през днешния ден прокурорската гилдия към Висшия правосъден съвет (ВСС) избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността основен прокурор.
Малко по-късно Лена Бориславова от Политическа партия излезе с изострен коментар за избора.
Ето какво се споделя още я позицията на „ Продължаваме промяната-Демократична България “:
„ България има потребност от същинска правосъдна промяна. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не промяна.
Няма спор, че господин Гешев не притежаваше високите морални и професионални качества, с цел да заема длъжността основен прокурор. Затова и неговото премахване бе от дълго време належащо.
Но изборът на негов заместител вместо да отговори на упованията на обществото за бистрота и почтеност на процедурата, стана още веднъж при порочна припряност и загадъчност.
Скандалите, разразили се в системата на прокуратурата през последния месец, изискват от Висш съдебен съвет деликатно разискване на въпроса по какъв начин следва да бъде извършена процедурата по установяване на и.д. основен прокурор и кое лице е фактически най-подходящата кандидатура, която да изведе тази институция от професионалния колапс и липса на публично доверие, в който се намира.
Противно на нуждата от деликатен метод и оптималната гласност прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет през днешния ден взе решение в нарушаване на процедурните правила и в нарушаване на моралната отговорност, която носи пред българските жители.
Процедурата бе извършена от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, макар че съгласно Конституцията на България, изборът на Главен прокурор се прави от Пленума на Висш съдебен съвет.
Този избор води до голяма централизация на пълномощия в едно само лице – по-висока даже от тази, с която разполагаше инструментът в ръцете на Господ господин Иван Гешев, защото Сарафов има намерение да остане шеф на Национална следствена работа.
Борислав Сарафов, в качеството си на заместител основен прокурор, бе част от екипа на Иван Гешев, който години държеше голям брой знакови каузи „ на трупчета “. Същият бе и основен участник в разразилия се спор сред институциите, имащи отношение към следствието и разкриването на закононарушения в Р. България – Прокуратурата и Националната следствена работа.
Считаме за неприемливо лице, против което има подадени сигнали за осъществени закононарушения, да извършва, въпреки и краткотрайно, функционалностите на Главен прокурор.
Г-н Сарафов не дава отговор на условията за заемане на новата си служба, според член 170, алинея 4 и 5 от Закона за правосъдната власт – изявена самостоятелност, воля за налагане на законността, принос за одобряване на правовата страна и други
Припомняме, че на 05.05.2023 година „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ прикани господин Борислав Сарафов да подаде оставка в качеството му на шеф на Националната следствена работа.
С оглед на всичко изложено призоваваме господин Борислав Сарафов да се отдръпна от вменените му в нарушаване на Конституцията на България функционалности на основен прокурор.
В противоположен случай, министърът на правораздаването Атанас Славов ще предприеме всички вероятни дейности за преразглеждане на решението за избор на Сарафов за краткотраен основен прокурор “.
Позицията на обединението ПП-ДБ идва директно, откакто съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков съобщи, че се е отказал от депутатския си имунитет.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР