Призори в Истанбул е било открито безжизненото тяло на бившия

...
Призори в Истанбул е било открито безжизненото тяло на бившия
Коментари Харесай

Ключов поддръжник на „Белите каски“ е открит мъртъв в Истанбул

Призори в Истанбул е било намерено безжизненото тяло на някогашния английски шпионин и създател на организация, подпомагаща „ Белите каски “ в Сирия Джеймс Льо Межър.

Това заяви валийството на Истанбул.

Тялото му е било намерено пред жилището в квартал " Бейоглу ", което той е употребявал и за офис. По случая се води следствие, повода за гибелта му не е известна.

48-годишниият Джеймс Льо Межър е някогашен английски армейски офицер.

В последните 20 години е работил на разнообразни длъжности в държавни и частни компании в разнообразни страни. Той е и създател на организацията „ Мейдей “, която от 2013 година насам е обучавала деятелите на спорната сирийска организация Сирийска гражданска защита, по-известна като „ Белите каски “.

Според самата организация тя оказва помощ при евакуирането на цивилни след бомбардировки против следените от въоръжените метежници региони.

Редица наблюдаващи обаче упрекват организацията, че е употребена като пропагандно прикритие от радикални ислямистки организации, настоящи в тези региони и че е фалшифицирала свои видеа.

Един от главните критици на „ Белите каски “ е Москва, която ги упреква в постановки и връзки с терористични организации.

Льо Межър има премия от кралица Елизабет II за работата си с „ Белите каски “.

Той е работил и за Организация на обединените нации и е апетитен за създател на сирийската организация.

През 2016 година „ Белите каски “ са номинирани за Нобел за мир.

Но сирийското държавно управление и съдружниците му Русия и Иран настояват, че те намерено са сътрудничели с терористи.

Миналата седмица съветското Министерство на външните работи писа в Туитър, че Льо Межър е някогашен офицер на МИ-6, който работил в границите на спорове в целия свят, в това число Балканите и Близкия изток.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР