Признаците за масивна мобилизация на Израел за потенциално сухопътно нахлуване

...
Признаците за масивна мобилизация на Израел за потенциално сухопътно нахлуване
Коментари Харесай

Резервистите на IDF се стичат към границата с Газа, докато Израел се подготвя за сухопътна инвазия

Признаците за солидна готовност на Израел за евентуално сухопътно навлизане в Газа са на всички места.

Магистралите са осеяни с военни транспортни средства – камиони, цялостни с муниции, бронетранспортьори и танкове – както и цивилни коли и рейсове, цялостни с резервисти, които се насочат към базите, с цел да образоват и да се приготвят за идната фаза от отговора на Израел на терористичните офанзиви на Хамас. Формация от бронетранспортьори лежи неподвижно в поле, с лице към Газа, която се намира единствено на шест благи. Наблизо артилерийски оръдия нанасят постоянни удари по Газа.

Това е страна на бойна нога.

Във военна база на дузина благи от границата с Газа, хиляди резервисти се наводняват през тясна двулентова автомагистрала. Те дават отговор на апела на Израел за повече от 300 000 резервисти – една от най-големите мобилизации в историята на страната – откакто министър председателят Бенямин Нетаняху предизвести, че страната му ще „ отвърне на удара със мощ и обсег, каквито врагът… в никакъв случай не е познавал “. В един миг пътят наподобява повече на паркинг, защото обемисти военни коли и камиони провокират запушване.

Призованите възлизат на близо 4% от популацията на Израел. И макар популацията, което е 34 пъти по-малко от това на Съединени американски щати, повикването е съвсем равно на общия размер на военните запаси на Съединени американски щати, които възлизат на 331 992 към август.

Израелски танкове се виждат покрай границата с Газа, преди евентуална сухопътна инвазия, 12 октомври 2023 г. Израелски танкове се виждат покрай границата с Газа, преди евентуална сухопътна инвазия, 12 октомври 2023 година Ронен Звулун/Ройтерс

Но отвън мащаба на повиквателната, резервистите споделят, че страстите, движещи мобилизацията, карат тази да се усеща друго. Жестокостта на терористичните офанзиви на Хамас през миналия уикенд – и ужасяващите истории на цивилни, които бяха убити по време на проникването на Хамас в дните по-късно – оставиха незаличима диря в израелското публично схващане.

„ Участвал съм във всички акции през последните 30 години – в никакъв случай, в никакъв случай нещо сходно “, споделя Арнон Камил, 62-годишен израелски резервист.

„ Всеки човек в Израел е изгубил някого. Всеки човек… ”, споделя Камил, гласът му се пропуква от страсти.

Израел към момента се тресе от шока от офанзивата. Тежко въоръжени бойци на Хамас се изсипаха над мощно укрепената граница в събота и убиха минимум 1200 души в няколко израелски кибуца. Дни след офанзивата мащабът на нейните ужаси към момента се обрисува.

В четвъртък вечерта кабинетът на Нетаняху разгласява " ужасяващи фотоси на бебета, убити и изгорени от чудовищата на Хамас ". Три фотоси демонстрират две бебета, чиито тела са изгорени до неразбираемост, и трето окървавено тяло на бебе.

Палестинските цивилни и спасители оказват помощ за разчистването на руините в мощно бомбардирания център на град Хан Юнис в южната част на Газа след нощния израелски обстрел на 10 октомври 2023 г. Палестински цивилни и спасители оказват помощ за разчистването на руините в мощно бомбардирания център на град Хан Юнис в южната част на Газа след израелски обстрел през нощта, 10 октомври 2023 година Said Khatib/AFP/Getty Images

„ Това е доста прочувствен миг “, споделя Ор Леви, различен резервист. „ Когато видите деца, деца умират – и похищение – това е като животно, не е… “, гласът му заглъхва.

Въпреки че има някои изключения, всеки израелски жител на възраст над 18 години е задължен да служи в IDF. След като приключат службата си, мнозина подхващат дълги пътувания в чужбина, един тип обред на посвещение след службата. Но от уикенда доста израелци, живеещи в чужбина, към този момент побързаха да се приберат вкъщи, с цел да участват на погребенията, да утешат фамилиите си или да служат.

„ Поколението, родено след войната Йом Кипур, в никакъв случай не е виждало нещо сходно “, споделя Гай, 30-годишен, който работи в киберсигурността в Лондон, който се върна в Израел в сряда, с цел да бъде боен резервист. CNN не употребява неговото фамилно име от съображения за сигурност. Шестима негови другари участваха на музикалния фестивал Supernova, който беше нападнат от бойци на Хамас. Оттогава е доказана гибелта на двама от групата.

Родените след войната Йом Кипур, споделя той, „ имаха опцията да повярват в мира и решението за две държави… ние израснахме с това… Хората, които вървят на тези фестивали, вземат участие като жители на света, които всъщност просто желаят с цел да честваме живота. "

Израелски боец е контур на път покрай границата с Газа, 12 октомври 2023 г. Израелски боец е контур на път покрай границата с Газа, 12 октомври 2023 година Ронен Звулун/Ройтерс

Майкъл, различен резервист, с който CNN беседва покрай военна база в Южен Израел, сподели, че се е прибрал вкъщи, с цел да служи.

„ Бях в Амстердам... до понеделник сутринта. Дойдох тук, нали знаете, с цел да се (върна) в армията, с цел да се удрям с тези тъпаци “, споделя Майкъл, който работи като водач на кола за спешна помощ.

Майкъл, който отхвърли да показа фамилното си име, сподели, че фамилията му живее в кибуца Реим, където бойците на Хамас убиха четирима души. „ Това е възмутително “, споделя Майкъл. „ Чувството е ужасно. Непоносимо е. “

Не е ясно дали и по кое време Израел възнамерява да стартира евентуално сухопътно навлизане в Газа. Много от резервистите, с които CNN беседва, споделиха, че ще преминат образование преди каквото и да било разполагане. Но никой не се съмняваше къде в последна сметка ще бъдат изпратени.

Крисчън Едуардс, Ниам Кенеди и Лиан Колирин от CNN способстваха за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР